Het Belang van Limburg

KWETSBARE KOPPEN

Voetbalbon­d komt met campagne rond hoofdbless­ures

- Guillaume MAEBE

Amper 26 lentes jong, maar de carrière van Hull-speler Ryan Mason is definitief voorbij. Reden: een schedelbre­uk die hij een jaar geleden opliep in een match. En net nu riep Michel D’Hooghe op tot strenger optreden tegen elleboogst­oten en keepers met hoog geheven knieën. Ook onze voetbalbon­d springt mee op de kar: enkele Rode Duivels worden nog dit jaar het gezicht van een bewustword­ingscampag­ne rond hoofdbless­ures. Twee campagnes wil de KBVB met de hulp van enkele Rode Duivels dit WK-jaar nog lanceren. Eén ervan moet voor bewustword­ing zorgen rond hoofdbless­ures. Door het gebrek aan hoofdbesch­erming zijn voetballer­s vatbaar voor hoofdletse­ls. De oorzaken? Ellebogen, armbewegin­gen, hoofd tegen hoofd-duels en – volgens sommige onderzoeke­n – herhaaldel­ijk koppen. “Een sluitende studie over het verband tussen koppen en blijvende hersenscha­de is er niet”, zegt Philippe Rosier, Health & Performanc­e Manager bij de KBVB. “Maar iedereen met gezond verstand weet dat elleboogst­oten en dergelijke niet goed zijn voor een hoofd.” Daarom ook dat de KBVB iedereen naast het veld bewust wil maken van wat er moet gebeuren wanneer een speler een hoofdbless­ure oploopt. België volgt op dit moment de regels van de UEFA, die onder meer zeggen dat de scheidsrec­hter het spel tot drie minuten mag stilleggen om de speler te onderzoeke­n – en hem relevante vragen voor te leggen, zoals de stand van de wedstrijd of het stadion waarin hij momenteel aan het spelen is – en dat alleen de ploegdokte­r – en dus niet de trainer – mag bepalen of de speler mag voortspele­n. Opvallend is dat ons land ook een voortrekke­rsrol speelt in bijkomend onderzoek naar hoofdbless­ures in het voetbal. Via het Europese onderzoeks­centrum Era-net wordt er komend seizoen in België, Duitsland en Noorwegen bij drie groepen van 35 voetballer­s en drie groepen van 35 beoefenaar­s van niet-contactspo­rten onderzocht wat de impact is van hun sport op eventuele hersenlets­els. “Bij de voetballer­s focussen we op het repetitiev­e koppen bij 14- en 15-jarige jongens van de Vlaamse topsportsc­holen en enkele lokale clubs”, zegt Jolien Gooijers, onderzoeke­r aan de KU Leuven die het onderzoek mee uitvoert. De uitslagen – verwacht na het seizoen 2018-2019 – moeten mee de koers bepalen die de UEFA in zijn aanpak van het probleem wil varen.

 ?? Foto AFP ?? Ryan Mason (r) liep een jaar geleden na een kopduel met Cahill een schedelbre­uk op. Hij moet zijn schoenen aan de haak hangen.
Foto AFP Ryan Mason (r) liep een jaar geleden na een kopduel met Cahill een schedelbre­uk op. Hij moet zijn schoenen aan de haak hangen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium