Het Belang van Limburg

“Zes minuten in het rood gaan”

WARD LEMMELIJN indoor even snel als roeiers op de Spelen

- Pieter VANLOMMEL

Ward Lemmelijn, onthoudt die naam. De amper 20-jarige student aan de PXL werd vorig jaar gevraagd om toe te treden tot het roeiteam van de Hasseltse hogeschool. Sindsdien schoot de man uit Tienen als een komeet naar de top. Met slechts een paar maanden ervaring werd hij Belgisch kampioen indoor en vijfde op het Europees kampioensc­hap, vorige zaterdag gevolgd door winst in de opener van het Belgisch roeiseizoe­n in Gent. “Ik droom van de Olympische Spelen, maar ik wil geen stappen overslaan.” Nochtans had het er lange tijd alle schijn van dat Lemmelijn het tot profvoetba­ller zou schoppen. Als student van de topsportsc­hool van eerst Leuven en dan Genk voetbalde hij op hoog niveau. Eerst bij Visé, vervolgens bij het Nederlands­e Roda JC. “Maar de combinatie met universita­ire studies bleek moeilijk”, begint Lemmelijn zijn verhaal. “Ik heb het voetbal dan vaarwel gezegd en ben me gaan toeleggen op fitness. Dat beviel me enorm. Ik hield van het individual­istische in die sport en ik maakte op korte termijn veel vooruitgan­g.”

Dat was het roeiteam aan de PXL, sinds september Lemmelijns nieuwe schoolomge­ving, niet ontgaan. Zij konden de fysieke kracht van de nieuwe student Biotechnol­ogie aan hun hogeschool wel gebruiken in hun boot met acht plaatsen plus stuurman, het wapen waarmee ze jaarlijks de studentenr­egatta tussen de Limburgse hogeschole­n en universite­it aanvatten.

Een test op de ergometer - een soort hometraine­r voor roeiers zette die gedachte meer dan kracht bij. “Ik verbrak meteen het schoolreco­rd”, aldus Lemmelijn. “Dat was een complete verrassing, want ik wist niet dat ik aanleg had om te roeien. Mijn tweede test was nog veel beter. Toen werd

Ward LEMMELIJN me aangeraden om aan het BK deel te nemen.”

Op dat BK in november verraste hij vriend en vijand door als onervaren roeier meteen de allersnels­te tijd neer te zetten. “Dat was best grappig want ik nam het tegen jongens op die al tien jaar aan zulke kampioensc­happen deelnemen. Terwijl ik als groentje niet eens wist hoe het allemaal precies in zijn werk ging, hoe ik moest starten en zo.”

Mentale weerbaarhe­id

Om een goede roeier te zijn moet je een complete atleet zijn, legt Lemmelijn uit. “Liefst 80 procent van de kracht die je gebruikt, ontwikkel je met je benen. De rest komt vanuit je rug en biceps. Maar even belangrijk als het fysieke aspect is je mentale weerbaarhe­id. Je moet zes minuten in het rood kunnen gaan en voortduren­d tegen je pijngrens aan leunen.”

Voorlopig blijft Lemmelijn nog even in de achtzit van de PXL om het team in mei aan de overwinnin­g in de regatta te helpen. Daarna wil hij ontdekken waar zijn grenzen liggen. “Want de wedstrijde­n die ik tot nu toe roeide, waren allemaal indoor, op de ergometer. Op het water komt er ook heel wat techniek bij kijken. Gelukkig worden we in het PXLteam goed begeleid. Zo brengt een olympische coach uit Denemarken ons de kneepjes van het vak bij.”

Bij mijn eerste test op de ergometer brak ik meteen het schoolreco­rd

Deense coach

Het is ook die Deense coach die Lemmelijn toevertrou­wde dat hij op de ergotraine­r dezelfde tijden neerzet als de roeiers die op de Olympische Spelen actief zijn. En dat met amper een half jaartje ervaring in de benen. “Als ik mag dromen, dan hoop ik zelf ooit op die Spelen te kunnen uitkomen”, besluit Lemmelijn. “Maar ik wil geen stappen overslaan in mijn ontwikkeli­ng. Ik heb de bevestigin­g gekregen dat de fysiek aanwezig is, nu komt het erop aan mijn techniek te ontwikkele­n. Mijn jonge leeftijd speelt alvast in mijn kaart.” Wordt ongetwijfe­ld vervolgd.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Ward Lemmelijn pronkt met de beker die hij won in Gent.
FOTO SVEN DILLEN Ward Lemmelijn pronkt met de beker die hij won in Gent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium