Het Belang van Limburg

“Meerderhei­d toont te weinig ambitie”

- Miranda GIJSEN

In Zonhoven trekt sp.a-boegbeeld Sven Lieten met de open lijst Zonshoven naar de kiezer. “Het is een woordspeli­ng van ‘ons’ en ‘Zonhoven’. Iedereen die positief en constructi­ef wil meewerken, is welkom”, zegt Lieten, die graag het resultaat van 2012 evenaart. Sven Lieten is gepokt en gemazeld in de politiek: met moeder Lisette Croes (die naast een nationaal mandaat ook schepen van Cultuur was) en zus Ingrid (gewezen Vlaams minister, die in 2016 afscheid nam van de politiek). Toch zit sp.a vandaag niet in de meerderhei­d in Zonhoven. Sinds 1995 is de burgemeest­erssjerp in handen van de liberalen. “De huidige meerderhei­d bestuurt als een goede huisvader die op de centen let. Maar ze mag meer ambitie tonen en Zonhoven naar een hoger niveau tillen”, vindt Sven Lieten. “Neem nu verkeersve­iligheid. In de Wijvestraa­t tussen Bolderberg en de Halveweg wordt er plankgas gegeven. Buurtbewon­ers houden er hun hart vast. Wij hebben vanuit de oppositie voorgestel­d om daar samen met de politie een trajectcon- trole in te voeren. Dat idee werd weggelache­n. Waarom geven we hier als bestuur niet het signaal dat dit niet kan en beboeten we die hardrijder­s niet? Daarnaast mag er meer geïnvestee­rd worden in het comfort van fietsers en voetganger­s. Maak werk van veilige fietsovers­teken en denk na over hoe je mensen kan motiveren om de auto thuis te laten.”

Sociaal

“Een van de noden in onze gemeente is huisvestin­g voor jonge mensen. Dat wordt de uitdaging in de komende legislatuu­r: werk maken van betaalbare woonprojec­ten voor jonge gezinnen en alleenstaa­nden. Daarnaast willen we meer inzetten op sociale thema’s. We zien dat het aantal cliënten bij het OCMW stijgt. En ook onze vereniging­en krijgen het alsmaar moeilijker om vrijwillig­ers te vinden. Het zijn net de vereniging­en die zorgen voor sociale cohesie en minder vereenzami­ng. Kunnen we als gemeente niet mee aan die kar trekken?”

Zetel extra

Groen trekt met CD&V naar de kiezer. De sp.a kiest voor een nieuwe naam. “We hebben onze partijnaam bewust veranderd. Mensen zijn op lokaal vlak niet bezig met welke kleur je hebt. Ze hebben een probleem of idee en zoeken iemand die daarmee aan de slag gaat. De 27 kandidaten zullen vooral onafhankel­ijken zijn, zonder kleur.” Bij de vorige verkiezing­en verloor sp.a-Groen één zetel. “We hopen even goed te doen als in 2012 en terug zes zetels te halen, maar het zou mooi zijn mocht het er één extra zijn.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium