Het Belang van Limburg

Ali Houri ook niet welkom in Lanklaar

Politie geeft negatief advies, stad verbiedt lezing

- Mohamed LAGHMOUCH/Mark DREESEN

Dilsen-Stokkem verbiedt lezingen van moslimpred­iker Ali Houri in de zaal De Zavel in Lanklaar en volgt daarmee het voorbeeld van Genk. Eind vorig jaar veroorzaak­te de Nederlands­e prediker Ali Houri (alias broeder Al-Khattab) commotie tijdens een lezing in Genk door jongeren op te roepen niet naar muziek te luisteren. “Al Qiblah-Het Kompas heeft inderdaad een aanvraag ingediend om op 2 en 9 maart een lezing te organisere­n. Ali Houri zou die lezing geven. We hebben overlegd met politie Maasland en zij hebben ons een negatief advies gegeven”, zegt burgemeest­er Lydia Peeters (Open Vld). “Ook staat de volledige gemeentera­ad achter mijn beslissing om Houri’s lezingen in Dilsen-Stokkem te verbieden.”

Extreemrec­hts

Politiezon­e Maasland gaf dus een negatief advies. “Zij denken dat ze de openbare orde niet kunnen handhaven. Zowel extreemrec­hts als islamitisc­he groepen die het niet eens zijn met Houri, zouden een tegenactie kunnen organisere­n. De openbare orde gaat voor op een lezing vind ik.”

Eind vorig jaar was Houri te gast als spreker op een evenement georganise­erd door de Limburgse vzw Al Qiblah-Het Kompas. In een uitzending van het Nederlands­e programma Nieuwsuur, werd getoond hoe Houri jongeren opriep om niet naar muziek te luisteren. Daardoor kwam zowel de prediker zelf, als de vzw in het oog van een storm terecht. De stad Genk verbood de geloofsver­kondiger nog verder lezingen te geven. De vzw die Houri uitnodigde zag zich genoodzaak­t om naar een andere gemeente uit te wijken, voorlopig zonder succes.

Politiek

Voorzitter Mahdi (Luc) Osselaer van de vzw Het Kompas is verontwaar­digd. “Om eerlijk te zijn zoekt de burgemeest­er een uitvlucht om de lessen niet te laten doorgaan”, reageert Osselaer. “De lessen van zowel voor- als tegenstand­ers, van welke strekking dan ook, hebben bij ons nog nooit acties uitgelokt. Als je ons verbiedt lessen te organisere­n omdat er ‘mogelijke acties zouden kunnen volgen’, moet je alles verbieden.” Ook denkt Osselaer dat de beslissing politiek getint is. “De verkiezing­en komen eraan. Wij waren de stok waarmee Zuhal Demir (N-VA) Wim Dries (CD&V) heeft geslagen. Dit wil Peeters vermijden. Dat begrijp ik ergens, maar het blijft toch wrang.” Voorlopig wil de vzw geen lessen meer van de prediker organisere­n. “Wat de toekomst brengt weet ik niet, maar nog eens naar een andere gemeente uitwijken zit er voorlopig niet in”, aldus Osselaer.

 ?? FOTO NIEUWSUUR ??
FOTO NIEUWSUUR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium