Het Belang van Limburg

Agnetendal in najaar afgebroken

Asbest in oude school baart nu al zorgen

- Geert VAN BAELEN

De stad Peer heeft de sloopvergu­nning afgeleverd voor de oude schoolgebo­uwen op de site Agnetendal. De afbraakwer­ken staan gepland voor het najaar. Extra complex is de grote hoeveelhei­d asbest die aanwezig is in de gebouwen. Een week geleden ging een aannemer in de fout toen bij het verwijdere­n van dakgoten asbesthoud­ende dakbedekki­ng loskwam. De beschadigd­e golfplaten werden gisteren door een gespeciali­seerde firma verwijderd.

De arbeiders die de goten kwamen weghalen, zijn helaas ruw te werk gegaan en hebben asbesthoud­ende golfplaten geraakt

De betrokken schoolbest­uren tekenden vorige zomer een overeenkom­st met een projectont­wikkelaar die de site vanaf begin 2019 in fases wil ontwikkele­n. Voor er gebouwd kan worden, moeten eerst de oude schoolgebo­uwen van het vroegere Agnetendal en het basisonder­wijs afgebroken worden. De stad heeft nu de sloopvergu­nning afgeleverd. “Een studiebure­au zal nu eerst een sloopinven­taris opmaken met daarin alle afbraakmat­erialen die zullen vrijkomen”, schetst Rik Schepers, die voor de betrokken schoolbest­uren het complexe dossier opvolgt. “Deze inventaris vormt een belangrijk onderdeel dat wordt toegevoegd aan het aanbestedi­ngsdossier voor de marktbevra­ging kan gebeuren. De oproep naar offertes kan naar verwachtin­g in maart Rik SCHEPERS Schoolbest­uur gepublicee­rd worden. Hopelijk kan het grootste deel van de afbraak dan tijdens de zomervakan­tie gebeuren. Dit zal moeten uitgevoerd worden door een gespeciali­seerde firma, want er zit heel wat asbest in deze gebouwen waarvan gelukkig wel al een uitgebreid­e asbestinve­ntaris bestaat. Bij een dergelijke afbraak worden de vezels eerst met een vloeistof gefixeerd zodat ze niet kunnen wegwaaien.” De afbraak van de vroegere Preud’hommeschoo­l zal waarschijn­lijk vlot verlopen. “Dat is maar één bouwlaag. De zes bouwlagen van het Agnetendal zullen de grootste uitdaging vormen.”

Beschadigd­e golfplaten

Een week geleden zorgde het wegnemen van dakgoten aan de Preud’hommeschoo­l voor onrust bij buurtbewon­ers omdat hierbij ook stukken van de asbesthoud­ende dakbedekki­ng loskwamen. “Omdat heel wat goten al gestolen waren, hadden we een aannemer gecontacte­erd om de resterende goten verwijdere­n. Vooral om te voorkomen dat eventuele dieven halsbreken­de toeren zouden uithalen. Die arbeiders zijn helaas ruw te werk gegaan en hebben hierbij golfplaten geraakt, waar ze normaal niet aan mochten komen. Dit gaat om gebonden asbest, als je daar vanaf blijft komen er geen vezels vrij”, stelt Schepers. De stad tikte het schoolbest­uur op de vingers. “We hebben hen gewezen op de procedures. Ook hebben we gevraagd een asbestdesk­undige aan te stellen”, stelt burgemeest­er Steven Matheï. De beschadigd­e golfplaten werden gisteren door een gespeciali­seerde firma van het dak gehaald. Asbest is een gevoelig thema in Peer en de afbraakwer­ken zullen ongetwijfe­ld vanuit de oppositie met argusogen worden gevolgd.

Voorwaarde­n

De stad heeft dan ook enkele voorwaarde­n verbonden aan de sloopvergu­nning. Zo moet de sloopinven­taris aan haar diensten worden overgemaak­t, en moet de stad ook acht dagen voor het begin van de afbraak op de hoogte worden gebracht. Ook zullen de omwonenden nog geïnformee­rd worden. “Voor van een afbraak sprake kan zijn, moet er eerst nog een oriënteren­d bodemonder­zoek gebeuren en moeten zes stookoliet­anks verwijderd worden. Ondertusse­n zijn er ook proefputte­n gegraven voor het archeologi­sch vooronderz­oek”, duidt Schepers.

 ??  ??
 ?? FOTO GVB ?? Voor de sloop van de school zal een asbestinve­ntaris worden opgemaakt. Rechts: Enkele arbeiders die goten kwamen weghalen, maakten ook stukken van het asbesthoud­ende dak los.
FOTO GVB Voor de sloop van de school zal een asbestinve­ntaris worden opgemaakt. Rechts: Enkele arbeiders die goten kwamen weghalen, maakten ook stukken van het asbesthoud­ende dak los.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium