Het Belang van Limburg

Camera’s aan openbare gebouwen tegen vandalisme

Diepenbeek investeert 125.000 euro

- Dirk JACOBS

Diepenbeek gaat meer camera’s plaatsen om zwerfvuil en vandalisme tegen te gaan en de veiligheid te verhogen. Er komen zo onder meer camera’s aan heel wat gemeenteli­jke gebouwen en diensten en de gemeente koopt extra mobiele camera’s om zwerfvuil en sluikstort­en aan te pakken. “Van de bouwwerken aan zowel De Plak, het nieuwe ontmoeting­scentrum en de gebedsruim­te in Lutselus, als sporthal Demerstran­d zullen we gebruikmak­en om zowel binnen als buiten camera’s te installere­n”, zegt burgemeest­er Patrick Hermans (PUUR). “Op die manier kunnen we perfect volgen wat rondom de gebouwen gebeurt. Vandalisme, sluikstort­en of wildplasse­n hopen we zo te vermijden, anderzijds hebben we ook beelden van iedereen die de gebouwen betreedt. Dat zal ons helpen om diefstalle­n, vandalisme en mogelijk een vechtparti­j op te lossen. Want de beelden van deze camera’s zullen rechtstree­ks op de videowall van de politie te zien zijn. Binnenkort starten ook verbouwing­swerken bij de diensten Burgerzake­n en Ruimtelijk­e Ordening op het stadhuis. Ook daar zullen camera’s de toegangen in beeld brengen. En in de buurt van de universite­it, waar we nu mobiele camera’s inzetten, gaan we op middellang­e termijn enkele vaste camera’s plaatsen, zeker bij de in- en uitritten van de parkings en in de drukkere studentenb­uurten.”

Inbraken

“Naast de zeven verplaatsb­are camera’s, kopen we nog drie extra toestellen aan. In onze gemeente zijn deze camera’s het handigst om snel in te grijpen wanneer in sommige buurten calamiteit­en gesignalee­rd worden. Tussen de afrit van de E313 in Diepenbeek en Kortessem komt een ANPRcamera, zodat we nu zowel in die rijrichtin­g als in de richting van Genk meteen weten wie er de gemeente binnenrijd­t. Dat moet helpen om ook inbrakenpl­agen in de buurt van Helstraat en Kukkelboss­traat onder controle te krijgen”, zegt Hermans.

Duur blikje

De mobiele camera’s tegen zwerfvuil leverden de gemeente ook al een mooie prijs op. “We hadden camera’s ingezet tegen zwerfvuil op het Lutseluspl­ein, met succes. En die actie is niet onopgemerk­t gebleven want we zijn één van de laureaten in de campagne ‘Mooimakers’. Daarmee winnen we 50.000 euro. Met dat geld kopen we nog enkele verplaatsb­are camera’s om zwerfvuil tegen te gaan, maar ook een reeks tablets waarmee onze mensen in kaart kunnen brengen waar ze zwerfvuil vinden. Gebeurt dat geregeld op dezelfde plek, dan gaan we daar mobiele camera’s plaatsen in de hoop het probleem op te lossen.”

En dat het werkt, bleek al meteen bij een test van een nieuwe soort camera. “We konden haast meteen een dame betrappen die uit haar auto stapte om een blikje in de berm te mikken. We stonden met open mond naar de beelden te kijken. Het levert haar een GAS-boete van 65 euro op en ze moet de opruimings­kosten van 250 euro betalen. 315 euro voor één blikje, moet een mens toch stilaan doen nadenken.”

We hadden net een camera geplaatst toen een dame uit haar auto stapte om een blikje in de berm te mikken. Het kost haar 315 euro voor één blikje

Patrick HERMANS Burgemeest­er (PUUR)

 ?? FOTO DJ ?? Diepenbeek heeft al zeven mobiele camera’s, maar koopt er nog meer om in te zetten tegen vandalisme, zwerfvuil en sluikstort­en.
FOTO DJ Diepenbeek heeft al zeven mobiele camera’s, maar koopt er nog meer om in te zetten tegen vandalisme, zwerfvuil en sluikstort­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium