Het Belang van Limburg

De liefdespij­n van Michel Faber

- Christof RUTTEN

Alcoholist­ische nazi

Met Faber heeft Saint-Amour zowel een internatio­nale naam als iemand van de Lage Landen beet. Faber groeide tot zijn zevende op in Nederland, maar verhuisde in 1967 met zijn ouders naar Australië. Zijn opa was een dominee en alcoholist­ische Nazi, zo verwoordt hij zelf in Vrij Nederland. Er was geweld en armoede in het gezin en zijn vader zag maar één uitweg: op zijn 17de sluit hij zich aan bij de SS. Naar eigen zeggen was hij “te laf om iemand dood te schieten” en dus deserteerd­e hij.

Broer in het weeshuis

Als de familie verhuist, mag alleen Michel mee. Zijn halfbroer moet naar het weeshuis en het zal tientallen jaren duren voordat hij hem terugziet. Veel warmte voelt Faber niet in het gezin. Hij omschrijft het als een hotel waar iedereen beleefd is en “ze mij niet echt kwaad deden”. Als hij zegt niet meer te geloven in God, antwoordt zijn moeder: “Jammer, dan gaan we je niet in de hemel zien.”

Scarlett Johansson

In Australië leert Faber Eva Jourer kennen. Ze trouwen en zullen 26 jaar samen zijn. Zij stimuleert hem om zijn teksten uit te brengen. Faber werkt als verpleger en geeft zijn geld uit aan vinylplate­n. Schrijven doet hij al sinds de jaren 80, maar aan iets uitbrengen had hij nooit gedacht. Eva heeft gelijk: zijn boeken worden een succes. Vooral de roman ‘Lelieblank, Scharlaken­rood’, over een hoertje dat opklimt in het Victoriaan­se Londen, wordt een internatio­nale bestseller. Zijn andere boeken hebben een bevreemden­de mix van horror, sciencefic­tion en filosofie. Van ‘Under The Skin’ wordt een heel andere maar uitstekend­e film gemaakt door Jonathan Glazer met Scarlett Johansson in de hoofdrol.

Schotse Highlands

Het verhaal speelt zich af in Schotland, op een afgelegen plek in de Highlands. Geen toeval. Faber is ondertusse­n met Eva naar daar verhuisd en leert er de schoonheid van het landschap waarderen, iets wat hij tot uiting brengt in zijn hoofdperso­nage in ‘Under The Skin’: een vrouwelijk­e alien die op mannenvlee­s jaagt. In al die tijd is zijn vrouw énorm belangrijk voor hem als criticus van zijn boeken. Zij helpt mee aan de sfeer en de plot en zorgt dat Faber een breder publiek bereikt.

Planeet kanker

In 2006 begint Faber aan ‘Het boek van wonderlijk­e nieuwe dingen’, over een predikant die op een andere planeet aliens het woord van God wil leren. De afstand tussen hem en zijn vrouw, die achterblij­ft terwijl de wereld om haar heen vergaat, is symbolisch voor wat er echt gaande is. Het wrang ironische is dat Faber al op voorhand besloten heeft dat het zijn laatste roman wordt omdat hij Eva – schrijfste­r, fotografe – meer haar creatief universum wil laten ontdekken én dat Eva net tijdens het schrijven van dat boek de diagnose krijgt dat ze aan een ongeneesli­jke kanker lijdt. Zij blijft hem aanmoedige­n om verder te schrijven. De lichtjaren aan afstand in het boek wordt zo de afstand tussen Faber op planeet boek en zijn vrouw op planeet kanker.

Na Eva’s dood schrijft Faber zijn eerste gedichtenb­undel ‘Undying: A Love Story’. Het zijn die wrange gedichten die hij zal voorlezen op Saint-Amour.

XSaint Amour, op 15/2 om 20 uur C-Mine Cultuurcen­trum Genk met ook nog Hilde Van Mieghem, Els Moors, Ilja Leonard Pfeijffer, Kristen Roupenian, David Szalay, Sien Volders en Mieke van

Zonneveld.

 ?? FOTO PATRICK POST ?? Michel Fabers levensverh­aal leest als een boek dat je niet kan wegleggen.
FOTO PATRICK POST Michel Fabers levensverh­aal leest als een boek dat je niet kan wegleggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium