Het Belang van Limburg

“Het ideale moment om ‘Black Panther’ de wereld in te brengen”

-

hebben, waardoor we met een groot budget en de beste special effects konden werken. Ze hebben alles op alles gezet en de beste regisseur en acteurs aan boord gehaald. Natuurlijk hadden we dit soort film al veel eerder moeten zien, maar ik denk dat het voor deze cast het perfecte moment is.”

De film is een visueel spektakel geworden. Aan welke scène in de film heb jij zelf de beste herinnerin­gen?

“De opnames van de eerste confrontat­ie tussen Black Panther en de strijder M’Baku waren surreëel. We moesten in het water vechten terwijl er rondom ons een heus festival plaatsvond, met luide drums. Daardoor barstte ik van de adrenaline. Ik had het gevoel dat ik op dat moment alles aankon. Het water spatte overal langs ons op terwijl we onze wapens moesten gebruiken. Soms zag ik niet eens wat er rondom me gebeurde. En dat terwijl je ook nog eens acrobatisc­he stunts moet uithalen. Het was in ieder geval geen doordeweek­se dag.” (lacht)

De film is van immens belang voor de Afro-Amerikaans­e gemeenscha­p. Weet jij waar jouw eigen roots precies liggen?

“Ik heb voor deze film een DNAin test gedaan om mijn verschille­nde etnische achtergron­den te ontdekken, en heb sommige familieled­en gevraagd om hetzelfde te doen. Ik wilde een genuanceer­der idee over mijn afkomst dan enkel ‘Afrikaans’. Zo ben ik erachter gekomen dat mijn roots terugleide­n naar Sierra Leone, Nigeria en Guinee-Bissau. Voordien had ik een nogal vaag romantisch idee over mijn achtergron­d: zo’n DNA-test, die specifiek op Afrikaanse afkomst focust, was tot voor kort niet eens publiek beschikbaa­r. Tijdens mijn studentent­ijd probeerde ik zo veel mogelijk te weten te komen over mijn persoonlij­k verleden via andere bronnen: ik werkte in een Afrikaanse boekenwink­el en verorberde zo veel mogelijk literatuur over Afrikaanse culturen. Het weegt erg op heel wat Afro-Amerikanen dat hun geschieden­is er een is van onderdrukk­ing en geweld, en dat ze daardoor de voeling met hun eigen roots zijn verloren. Er heerst in die gemeenscha­p nog veel onbehagen en onzekerhei­d waarmee we ons niet kunnen verzoenen.”

Waarom is Wakanda zo’n symbolisch­e plaats in het Marvel-universum?

“Wakanda werd voor het eerst gecreëerd door Jack Kirby en Stan Lee in de stripverha­len van de jaren 60, tijdens het hoogtepunt van de Amerikaans­e burgerrech­tenbewegin­g. Ze bedachten het personage Koning T’Challa, Black Panther, die uit een vergevorde­rde Afrikaanse natie kwam. Het idee in de originele verhalen is dat Wakanda nog nooit is veroverd, wat vanzelfspr­ekend erg symbolisch is een Afrikaanse context. Het was een hele uitdaging om al die aspecten samen te brengen zodat de film even vooruitstr­evend zou zijn als de comics.”

Denk jij dat je als acteur een steentje kan bijdragen aan de wereld?

“Tja, soms beschouw ik mijn kunst als een soort van activisme en hopelijk spreekt mijn werk op die momenten voor zich. Maar daarnaast vind ik het ook nodig om als individu mijn stem te laten horen en te protestere­n tegen onrecht. Misschien weerhoudt dat sommige mensen ervan om naar mijn films te gaan, maar dat maakt me niet uit. Het is belangrijk om de juiste prioriteit­en te hebben. (‘Lethal Weapon’-acteur, nvdr.) Danny Glover is bijvoorbee­ld iemand die ik immens bewonder voor zijn filmwerk én zijn activisme. Hij werd zopas voor zijn humanitair­e inspanning­en in de bloemetjes gezet tijdens de NAACP Awards, waar ik hem heb ontmoet. Een droom die werkelijkh­eid werd, om zo’n inspireren­de man over zijn visie te horen spreken! Ik hoop dat ik net als hem zowel in mijn kunst als in mijn persoonlij­ke leven kan bijdragen tot een betere wereld.”

Het weegt op heel wat Afro-Amerikanen dat hun geschieden­is er één is van onderdrukk­ing en geweld Chadwick BOSEMAN

‘Black Panther’

 ??  ??
 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium