Het Belang van Limburg

“Ik ken het wereldje maar al te goed”

Limburger Johan Heselmans schreef het integrale scenario van de komische VTMserie ‘De Zonen van Van As’. “Het milieu dat we tonen is er één van plantrekke­rs en sjoemelaar­s. Maar dat is in het echt ook zo.”

- Raymond De CONDÉ

Johan Heselmans (57) uit Oostham (Ham) is inmiddels al twintig jaar scenarist, van onder meer ‘Red Sonja’ en een deel van ‘Kotmadam’. Hij stond ook mee aan de wieg van de Scenariste­ngilde. “Ik heb psychologi­e gestudeerd maar ben begonnen als vertegenwo­ordiger van graafmachi­nes”, zegt Heselmans. “Daarna ben ik doorgegroe­id naar het management van Motrac-heftrucks en later van Hyundai.” Zeker in die eerste periode kwam ik in contact met sjarels die grond- en afbraakwer­k verrichten.

Het is een apart wereldje van plantrekke­rs en sjoemelaar­s, mannen met twee kranen die nu Polen en Roemenen in dienst hebben en er een dubbele boekhoudin­g op nahouden.”

Gijzeling

Sommige verhalen blijken uit Heselmans tijd als vertegenwo­ordiger geplukt. “Zoals dat van de gijzeling om aan zwart geld te geraken. Laatst zei een van die mannen: ‘Je moet dat allemaal niet vertellen, straks krijgen we de belastinge­n weer op ons dak.’

(lacht) In de serie vijlen we de scherpe kantjes ervan af met wat situatiehu­mor. ‘De Zonen van Van As’ (sinds vorige week weer iedere woensdag op het scherm, nvdr.) is hoe langer hoe meer geevolueer­d naar een komische serie. In het begin was de stijl bijna documentai­r met als herkenbaar gegeven het familiebed­rijf waarin de zonen het graag willen overnemen van hun tegenstrib­belende vader.”

U zult zich herinneren dat de firma Van As op het einde van vorig seizoen in slechte papieren zat. Hun grote concurrent Daan Renders (Sven De Ridder) had hen in de val gelokt door hen een college te laten afbreken, een beschermd monument. Nu slaan ze terug: ze zijn erin geslaagd beslag te leggen op een USB-stick waar de zwarte boekhoudin­g van Renders op staat. Een perfect chantagemi­ddel. “Dat is de lange verhaallij­n”, legt Johan Heselmans uit. “Daarnaast hebben we ook een middellang­e verhaallij­n – Dick (Ben Segers) en Linde (Rilke Eyckermans) hebben iets met mekaar – en we beginnen telkens met de ‘story van de week’. Voor die mix van verhaallij­nen is het voor de kijker op elk ogenblik mogelijk om in te stappen in het verhaal.”

Geen rituelen

Er zijn dit seizoen nogal wat personeels­wissels. “Dat heeft meestal te maken met beschikbaa­rheid van acteurs,” legt Heselmans uit. “Peter Van den Eede had verplichti­ngen in het theater. Nu komt Sam Louwyck erbij. Die wisselinge­n hebben soms tot gevolg dat ik scènes moet herschrijv­en. De meeste tijd – zowat de helft – gaat op aan het bedenken van de verhalen en de plots. Ik stel vast dat ik voortduren­d met mijn verhalen bezig ben: in de auto, op vakantie, tijdens het werken in de tuin. Ik kan het moeilijk loslaten. Anderzijds heb ik geen schrijfrit­uelen en weinig discipline. Als ik zin heb, ga ik aan mijn computer zitten. Daar staat geen vast uur op. ” Als de vooruitzic­hten kloppen en ook de vierde reeks van ‘De Zonen van Van As’ op een trouw kijkpublie­k kan blijven rekenen, komt er ook een vijfde reeks. “Maar ik ben intussen ook bezig aan iets nieuws.”

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Johan Heselmans schreef de complete vier reeksen van ‘De Zonen van Van As’.
Foto DICK DEMEY Johan Heselmans schreef de complete vier reeksen van ‘De Zonen van Van As’.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium