Het Belang van Limburg

Einde verhaal voor Zijlstra

Verzonnen ontmoeting met Poetin wordt Nederlands­e minister fataal

- Luc STANDAERT

De Nederlands­e minister van Buitenland­se Zaken Halbe Zijlstra heeft gisteren ontslag genomen. Zijn positie was onhoudbaar geworden nadat gebleken was dat hij jarenlang gelogen had over een vermeende ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. Met tranen in de ogen kondigde Halbe Zijlstra gisteren in de Nederlands­e Tweede Kamer zijn ontslag aan, bij het begin van een parlementa­ir debat over zijn geloofwaar­digheid, nadat hij maandag in De Volkskrant had bekend jarenlang een nepverhaal verteld te hebben over een ontmoeting met Vladimir Poetin.

Historisch

Zijlstra beweerde ooit als medewerker aanwezig geweest te zijn bij een ontvangst in de datsja (een Russisch vakantiehu­is) van de Russische president, en die toen te hebben horen zeggen dat WitRusland, Oekraïne, de Baltische staten en Kazachtsta­n eigenlijk bij ‘Groot-Rusland’ hoorden. Het was een verhaal dat Zijlstra in de loop der jaren meermaals vertelde, met name ook op het podium van het VVD-congres van 2016, waar hij waarschuwd­e voor de territoria­le ambities van Rusland.

Nadat er hier en daar al twijfel gegroeid was, bekende Zijlstra maandag in De Volkskrant dat hij het verhaal eigenlijk maar van horen zeggen had, maar te belangrijk gevonden had om het te verzwijgen. Hij had het dan maar op zichzelf betrokken om zijn bron te beschermen. Hij beklemtoon­de toen nog dat het inhoudelij­k juist was.

Maar gisteren liet De Volkskrant de bron zelf aan het woord. Gewezen Shell-topman Jeroen van der Veer bevestigde dat hij Poetin meermaals gesproken had en dat hij dat in 2014 verteld had aan Halbe Zijlstra. Maar volgens van der Veer interprete­erde Zijlstra de uitspraak van Poetin verkeerd en dikte hij het verhaal aan. Volgens van der Veer had Poetin het over het historisch­e GrootRusla­nd, en niet over territoria­le ambities.

Haatfiguur

De nieuwe onthulling­en in De Volkskrant waren de genadeslag voor Zijlstra, die maandag nog de steun had gekregen van de Nederlands­e meerderhei­dspartijen. Halbe Zijlstra maakte vanaf 2006 carrière binnen de liberale VVD. hij hoorde bij de rechterzij­de van de partij en stond bekend om stoere uitspraken die hij achteraf vaak moest intrekken.

In 2010 werd Zijlstra staatssecr­etaris voor Onderwijs en Cultuur in de eerste regering-Rutte. Hij was de man van de draconisch­e besparinge­n in de cultuursec­tor, waardoor hij uitgroeide tot een haatfiguur voor cultuurmin­nend Nederland, iets wat hem totaal niet stoorde.

Vanaf 2012 was hij VVD-fractielei­der in de Tweede Kamer, en hij was een van de hoofdonder­handelaars bij de formatie van Rutte III.

Dat hij minister zou worden stond vast, maar hij zag de begeerde portefeuil­le Sociale Zaken aan zich voorbij gaan. Het werd dan Buitenland­se Zaken, een prestigieu­s ambt, maar niet meteen een bevoegdhei­d waarin Zijlstra thuis was. Toch nam hij een stevige start, met onder meer een gespierde reactie op de erkenning door de Amerikaans­e president Trump van Jeruzalem als hoofdstad van Israël.

Gênant

Maar zijn straffe verhaal over zijn ontmoeting met president Poetin werd hem gisteren fataal. Het is trouwens de allereerst­e keer dat een Nederlands minister van Buitenland­se Zaken ontslag moet nemen omwille van een blunder. Er is een ontslag bekend uit 1927. maar toen stapte de minister op omdat het parlement een voorstel van hem had verworpen. Premier Mark Rutte verliest door het ontslag zijn liberale rechterhan­d in de regering en moet na nog geen vier maanden al op zoek naar een opvolger.

Een schrale troost voor Halbe Zijlstra is dat zijn bezoek aan Rusland nu niet doorgaat. Normaal had hij gisteravon­d na het parlementa­ir debat het vliegtuig moeten nemen naar Moskou om daar vandaag zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov te ontmoeten. Met het Poetin-verhaal, dat ook in de Russische pers breed werd uitgesmeer­d, zou dat een gênant gesprek geworden zijn voor minister Zijlstra.

 ?? Foto EPA-EFE ?? Zijlstra in een omhelzing met premier Rutte, na de afkondigin­g van zijn ontslag.
Foto EPA-EFE Zijlstra in een omhelzing met premier Rutte, na de afkondigin­g van zijn ontslag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium