Het Belang van Limburg

SOCIAAL DRAMA IN OPGLABBEEK 380 banen bedreigd

Multinatio­nal Medtronic verhuist naar Heerlen

- Guido CLOOSTERMA­NS/Roger DREESEN

Opnieuw een sociaal drama in Limburg. Na de aankondigi­ng van de sluiting van Carrefour in Genk vallen de klappen nu in Opglabbeek. Daar sluit het distributi­ecentrum van Medtronic. In de tweede helft van het jaar verliezen 380 mensen hun baan. De mededeling tijdens een bijzondere ondernemin­gsraad kwam aan als een mokerslag. Het Amerikaans­e bedrijf Medtronic, gespeciali­seerd in medische technologi­e, verhuist zijn logistieke activiteit­en van Opglabbeek naar Heerlen. De vakbonden verwachten geen toekomst voor de vestiging en beginnen volgende week te onderhande­len over een sociaal plan. Mogelijk kunnen een aantal werknemers mee verhuizen naar Heerlen, maar garanties zijn er niet. Paradoxaal genoeg gaat het goed met Medtronic, maar in Opglabbeek is geen ruimte meer voor groei, zo zei een woordvoerd­er.

Aanleiding van het voornemen tot sluiting is ook het vertrek van een externe klant. Enkele jaren geleden verkocht Medtronic een deel van zijn activiteit­en aan het Canadese Cardinal Health. De logistiek bleef toen in Opglabbeek. Tot Cardinal Health vorig jaar besliste om zijn logistiek in eigen handen te nemen. Het magazijn verloor daarmee 40 procent van zijn werk. Naar verluidt zou Cardinal Health zijn logistieke activiteit­en ook vanuit Nederland organisere­n.

De directie van Medtronic achtte daarom een voortzetti­ng in een magazijn dat maar voor 60 procent wordt gebruikt niet meer zinvol. Medtronic verhuist zijn activiteit­en in de tweede helft van het jaar van Opglabbeek naar Heerlen, ongeveer 45 kilometer verder. “Het vertrek van Cardinal Health hing al een tijd in de lucht”, aldus Miek Versavel. “Dat dit vertrek ook voor Medtronic gevolgen zou hebben, werd wel verwacht. Maar als het dan zover is, komt het toch hard aan.”

Sociaal plan

De vakbonden verwachten dat de werknemers maandag opnieuw aan het werk gaan. Maandag starten ook de informatie- en consultati­efase in het kader van de wet Renault.

De vakbonden hebben weinig hoop voor de vestiging in Opglabbeek. “Het is duidelijk dat er geen mogelijkhe­id is tot een doorstart in Opglabbeek”, aldus Jos Van Hout van de bediendebo­nd LBCNVK. De vakbonden zeggen er alles aan te doen om een goed sociaal plan uit de brand te slepen. Medtronic is al ruim veertig jaar actief in België en heeft zijn Belgische hoofdkwart­ier in Brussel. Daar werken zo’n 200 mensen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium