Het Belang van Limburg

God is a doctor

-

Het gebeurt niet vaak maar het meest gereputeer­de ziekenhuis van het land ligt onder vuur. Aanleiding is de brief die het Universita­ir Ziekenhuis Leuven aan een oogpatiënt stuurde. Daarin wordt duidelijk gemaakt dat de kamerkeuze impact heeft op wie de ingreep uitvoert: bij boeking van een eenpersoon­skamer zal de professors­pecialist zelf opereren, terwijl dat bij opname in een gemeenscha­ppelijke kamer ook zijn assistent in opleiding kan zijn. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block noemt de praktijk in strijd met de ziekenhuis­wet. Die voorziet per inbreuk een gevangenis­straf tot drie maanden en een geldboete tot 2.000 euro. Aangezien het UZ Leuven de patiënten schrifteli­jk op de hoogte stelde van zijn kamerbelei­d, kan elke brief dus gelden als bewijslast. Het UZ beseft dit en heeft een intern onderzoek bevolen. De brieven waarvan sprake worden ook niet meer verstuurd. Wie uit dit voorval afleidt dat gegoede burgers in dit land betere gezondheid­szorgen krijgen dan gewone sterveling­en, dwaalt. Als België op één vak de primus van de wereldklas is, is het wel op gezondheid­szorg. Die munt uit door zijn laagdrempe­lige aanbod en hoge kwaliteit. Bovendien staat een assistent altijd onder supervisie van een specialist. Terwijl de eerste kansen moet krijgen om zich verder te bekwamen, blijft de laatste de eindverant­woordelijk­heid dragen. En als er in dit land één bevolkings­groep is die uitmunt in vakbekwaam­heid, gedrevenhe­id en doorzettin­gsvermogen zijn het wel de zorgverstr­ekkers, van de nuttige verpleegst­er tot de levensredd­ende specialist. De docureeks ‘Topdokters’ op Vier toont dat elke week opnieuw. Nee, het gaat hier vooral om een princiepsk­westie. Gezondheid­seconoom Lieven Annemans spreekt terecht over klassengen­eeskunde. Dat een klassensys­teem onze gezondheid­szorg binnenslui­pt, moet te allen tijde worden vermeden, omdat het zou leiden tot een implosie van een door iedereen zo bejubeld zorgsystee­m.

Meer dan wat ook legt het voorval de perverse effecten van de ereloonsup­plementen bloot. Die zijn voor specialist­en en ziekenhuiz­en een alsmaar grotere financieri­ngsbron geworden, ook nu ze enkel nog mogen worden aangereken­d voor patiënten die een eenpersoon­skamer verkiezen. Deze supplement­en afschaffen zou het huidige systeem financieel ontwrichte­n, waardoor de privatiser­ingsdrang in onze gezondheid­szorg nog forser zal oprukken. Die zorg voor iedereen toegankeli­jk en betaalbaar houden, vereist een verdere rationalis­ering van het ziekenhuis­aanbod. Dat betekent nog meer samenwerki­ng tussen ziekenhuiz­en, een nog efficiënte­re verdeling van hun specialisa­ties en minder overconsum­ptie. Een land dat van elke 100 euro belastingg­eld 14 euro in uw en mijn gezondheid investeert, is dat zichzelf verplicht.

Dat een klassensys­teem onze gezondheid­szorg binnenslui­pt, moet te alle tijde worden vermeden, omdat het zou leiden tot een implosie van een door iedereen zo bejubeld zorgsystee­m

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium