Het Belang van Limburg

Ook Haïtiaanse vrouw ontmaskert leugens van Van Hauwermeir­en

Haïti opent onderzoek naar Belgische Oxfam-baas

- Kim CLEMENS

PORT-AU-PRINCE - Haïti opent een gerechteli­jk onderzoek naar het mogelijke wangedrag van Roland Van Hauwermeir­en (68), de Belg die er voor Oxfam UK een missie leidde. “We verwachten de volle medewerkin­g van de Belgische overheid”, aldus de Haïtiaanse minister van Justitie Heidi Fortuné. Intussen doet ook een Haïtiaanse vrouw de beweringen van Van Hauwermeir­en af als leugens.

Ook in Haïti doet het schandaal rond de voormalige topman van de Britse afdeling van Oxfam stof opwaaien. Het volk is woedend, en de regering spreekt straffe taal. Heidi Fortuné werkt aan een officiële vraag om medewerkin­g aan minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders (MR), stelt hij in een interview. “Daarnaast verwachten we ook dat Oxfam en de Britse overheid meewerken aan het onderzoek.” De minister ging niet verder in op de vraag welke feiten Van Hauwermeir­en ten laste worden gelegd, maar onder meer prostituti­e is op Haïti bij wet verboden. Ook Aviol Fleurant, de Haïtiaanse minister van Planning en Externe Samenwerki­ng, dringt aan op vervolging van de Belg: “De beschuldig­ingen zijn zeer ernstig”, zegt hij. “We willen dat alle betrokkene­n vervolgd kunnen worden.” Voorlopig kreeg Buitenland­se Zaken nog geen officiële aanvraag.

17 en hoogzwange­r

Het helpt de zaak van Van Hauwermeir­en niet dat zijn verklaring­en voor de tweede keer op evenveel dagen als leugens worden afgedaan. Eerst door een rapport uit 2011 van Oxfam waarin hij feiten toegeeft die hij nu ontkent. En nu ook door de getuigenis van Mikelango Gabo (24), een jonge Haïtiaanse, in de Britse pers. Zij zou de “lokale vrouw” zijn over wie Van Hauwermeir­en in een open brief toegaf dat hij met haar een relatie had gehad. “Een volwassen dame”, schreef hij. Alleen zegt Mikelango dat ze pas 17 jaar was toen hun seksuele relatie begon, te jong voor de Haïtiaanse wet. Ze was hoogzwange­r toen Van Hauwermeir­en haar in 2011 op straat tegenhield, vertelt ze. “Hij zei dat hij me erg sexy vond en vroeg hoe hij me kon helpen.” Het huis waar Mikelango woonde met haar ouders lag dichtbij het huis van Van Hauwermeir­en, en na de geboorte van haar zoontje begon de man haar geschenken te sturen. Hij gaf haar ook geld om voor het kind te helpen zorgen. Kort daarop begonnen ze een relatie, die een half jaar duurde. Uiteindeli­jk raakte hij op haar uitgekeken, zegt de vrouw, “omdat hij met te veel meisjes was. Hij hield van orgieën.”

 ??  ??
 ?? FOTO ITV ?? Mikelango Gabo zou de Haïtiaanse vrouw zijn over wie Roland Van Hauwermeir­en (inzet) toegaf dat hij met haar een relatie had gehad. “Een volwassen dame”, schreef hij. “Maar ik was pas 17 jaar en hoogzwange­r”, getuigt zij.
FOTO ITV Mikelango Gabo zou de Haïtiaanse vrouw zijn over wie Roland Van Hauwermeir­en (inzet) toegaf dat hij met haar een relatie had gehad. “Een volwassen dame”, schreef hij. “Maar ik was pas 17 jaar en hoogzwange­r”, getuigt zij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium