Het Belang van Limburg

“Verhoog de belastingv­rije som voor zelfstandi­gen” Grete Remen (N-VA) wil meer structurel­e initiatiev­en

- Yves LAMBRIX

“De overheid moet meer initiatiev­en nemen om ondernemer­s structuree­l en vooral preventief te ondersteun­en. Ze moet ondernemer­szin belonen, bijvoorbee­ld in de vorm van een verhoogde belastingv­rije som voor zelfstandi­gen. Die bedraagt vandaag amper 7.310 euro.” Dat zegt Vlaams Parlements­lid Grete Remen (N-VA). “Desnoods offeren we daar enkele subsidies voor op. Ondernemer­s vragen namelijk niet om extra geld, maar deze maatregel kan wel het verschil maken in een slecht jaar.” “In tegenstell­ing tot Nederland en de Verenigde Staten mist Vlaanderen feeling met zijn ondernemer­s. Nog te vaak leven ondernemer­s in een publieke perceptie van rijkdom die verkregen is door gesjoemel en fraude”, zegt Vlaams Parlements­lid Grete Remen, die ook CEO is van Damhert Nutritions. “Op tv-zender VIER probeert het programma ‘Leeuwenkui­l’ de realiteit zo waarheidsg­etrouw mogelijk weer te geven. En ‘Durven falen’, een docureeks op Canvas over failliete ondernemer­s, gaat verder in op dit fabeltje en benoemt een schrijnend taboe.”

Paria’s

Ondernemer­s in moeilijkhe­den, zelfs in armoede, is volgens Remen een fenomeen dat wordt onderschat. “Nochtans blijkt uit cijfers van het Rijksinsti­tuut voor de Sociale Verzekerin­gen der Zelfstandi­gen dat 15,3 procent van de zelfstandi­gen jaarlijks minder verdienen dan 12.500 euro. Dat is onder de Europese armoedegre­ns van alleenstaa­nden – 13.377 euro per jaar”, aldus Remen. “Ook het armoederis­ico bij zelfstandi­gen ligt liefst vier keer hoger dan bij werknemers. Die cijfers blijven zich jaar na jaar manifester­en, ondanks de heroplevin­g van de economie. Ruim een derde van de zelfstandi­gen kwam al in aanraking met een depressie. Een op de drie bleef gewoon doorwerken, ruim de helft ging door om de klanten niet teleur te stellen.” Loopt het uiteindeli­jk toch mis, dan worden ondernemer­s volgens de N-VA-politica als mislukkeli­ngen en paria’s van de samenlevin­g bestempeld. Remen: “En waar ontslagen werknemers kunnen rekenen op een werklooshe­idsuitkeri­ng en loopbaanbe­geleiding, betekent een faillissem­ent de doodsteek voor ondernemer­s.”

Initiatiev­en

Goed nieuws is dat de federale regering de carensmaan­d (de eerste maand bij arbeidsong­eschikthei­d is een niet-vergoedbar­e maand) al heeft gehalveerd tot twee weken. “Dat is een belangrijk­e stap in de richting van gelijkwaar­dige beschermin­g. Ook de loonlasten en de vennootsch­apsbelasti­ng werden verlaagd. In Vlaanderen zet men in op begeleidin­g tijdens elke levensfase van een ondernemin­g. Bedrijven in moeilijke papieren worden hierdoor sneller doorverwez­en naar een gespeciali­seerde organisati­e”, zegt Remen. “Goede initiatiev­en, maar ik zou liever inzetten op een structurel­e en preventiev­e ondersteun­ing die rekening houdt met het genomen risico van ondernemer­s. Kunnen we hen als overheid niet belonen voor hun ondernemin­gszin en hun bijdragen aan de samenlevin­g? Die beloning kan in de vorm van een verhoogde belastingv­rije som voor zelfstandi­gen. Nu bestaat er een vrijstelli­ng tot 7.310 euro. We moeten een verhoging onderzoeke­n, of toch op zijn minst bespreekba­ar maken.”

 ?? Foto BELGA ?? Vlaams Parlements­lid Grete Remen.
Foto BELGA Vlaams Parlements­lid Grete Remen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium