Het Belang van Limburg

Busverkeer in heel Vlaanderen flink verstoord

-

De staking bij De Lijn heeft het bus- en tramverkee­r in heel Vlaanderen vrijdag tot ’s avonds laat verstoord. In Limburg reed er op de streeklijn­en en stadsnette­n nauwelijks een bus. Ook de belbuscent­rale en De Lijnwinkel­s bleven de hele dag dicht. De staking kwam er omdat de vakbonden het niet eens zijn met een herstructu­rering: door middel van natuurlijk­e afvloeiing­en wordt gesnoeid in een aantal management­en bediendefu­ncties. De directie van De Lijn wil ook een aantal diensten centralise­ren. Voorzitter Mark Descheemae­cker van De Lijn laakt ook de “sloganeske taal” van de socialisti­sche vakbond ACOD over de reorganisa­tie bij De Lijn, “die niet overeenste­mt met de realiteit”.

Toen de reorganisa­tie werd aangekondi­gd, was er volgens ACOD-vakbondsaf­gevaardigd Rita Coeck sprake van dat de “management­structuur” en “het waterhoofd” zouden worden aangepakt. “Het wordt nu duidelijk dat het de onderste niveaus zijn die het zwaarst getroffen zullen worden”, aldus Coeck. “Dit is geen reorganisa­tie, maar een amputatie.” Descheemae­cker benadrukt dat er nooit zoveel is geïnvestee­rd in openbaar vervoer bij De lijn, maar dat het bedrijf klaar moet staan voor de Europese liberalise­ring. Daarom wordt drie jaar voorzien om “heel voorzichti­g” de organisati­e te verschuive­n “naar een organisati­e die performant­er is en dichter bij de reiziger staat”. Descheemae­cker merkt ook op dat de 40 miljoen euro besparinge­n wordt geherinves­teerd in aanbod en begeleidin­g.

Op 21 februari staat een nieuw gesprek gepland tussen de directie en de vakbonden, al lijkt de voorzitter daar vraagteken­s bij te plaatsen omdat de socialisti­sche vakbond “een week later toch gaat staken” tegen de regeringsp­lannen rond zware beroepen.

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? Ook bij De Lijn in Hasselt werd vrijdag gestaakt.
Foto SERGE MINTEN Ook bij De Lijn in Hasselt werd vrijdag gestaakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium