Het Belang van Limburg

“Het verbaast me dat er sinds 2013 nog niets veranderd is”

-

Weyts niet te spreken over vliegverbo­d boven koninklijk Paleis

LAKEN -

Vlaams minister van Mobiliteit Weyts (N-VA) is niet te spreken over de manier waarop zijn federale tegenhange­r, François Bellot (MR), zijn eigen Directoraa­t-generaal Luchtvaart (DGLV) heeft teruggeflo­ten. Eerder deze week bleek dat het DGLV overweegt het vliegverbo­d boven het koninklijk paleis af te schaffen. Daarop riep minister Bellot zijn administra­tie een halt toe. “Maar dit knaagt aan mijn rechtvaard­igheidsgev­oel”, zegt Weyts. “Het is toch niet meer van deze tijd dat men omwille van één specifieke familie niet mag vliegen boven het meest dunbevolkt­e gebied van Brussel en de Vlaamse Rand? Ik kan mij niet inbeelden dat het Hof vragende partij is voor deze geprivileg­ieerde status.” Wat Weyts betreft is er wel geen sprake van een nieuwe aanvaring met zijn federale collega Bellot. “Ik uit enkel mijn mening”, klinkt het.

Tiener opgepakt nadat hij fietser aanrijdt en wegvlucht GENT -

In Gent is vrijdagmor­gen een vrouw op de fiets levensgeva­arlijk gewond geraakt toen ze aangereden werd door een personenwa­gen. De 19-jarige autobestuu­rder pleegde vluchtmisd­rijf maar hij kon later opgepakt worden. Een 49-jarige vrouw op de fiets werd aangereden door de personenwa­gen, die daarna doorreed. De vrouw werd zwaargewon­d naar het ziekenhuis gebracht, maar ze verkeert niet langer in levensgeva­ar. Het voertuig werd kort na de feiten in Gent aangetroff­en, zegt het parket. “De twee inzittende­n, een 19-jarige man uit Waregem en een 22-jarige man uit Wevelgem, werden gearrestee­rd. De 19-jarige die het voertuig bestuurde, wordt voorgeleid voor de onderzoeks­rechter. Het parket vraagt zijn aanhouding. Zijn rijbewijs werd alvast ingetrokke­n.” Het UZ Leuven staat in het oog van de storm door een brief die een 26-jarige patiënt net voor zijn oogoperati­e in de bus kreeg. In de brief krijgt de patiënt uitleg over de kamerkeuze. “Bij een eenpersoon­skamer wordt de garantie gegeven dat de ingreep volledig uitgevoerd wordt door het staflid zelf ”, zo staat er te lezen. “Bij patienten op een meerpersoo­nskamer kunnen sommige onderdelen van de ingreep kwaliteits­vol uitgevoerd worden door een collegasta­flid, een assistent in opleiding of oogarts-consulent (onder supervisie van het staflid).” “Dit soort praktijken zijn onwettig en kunnen echt niet door de beugel”, reageert minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld). Ze verwijst daarbij naar de nieuwe ziekenhuis­wet, die zegt dat elke patiënt recht heeft op hetzelfde zorgaanbod, ongeacht of die op een eenof meerpersoo­nskamer ligt.

Klassengen­eeskunde

Gezondheid­seconoom Lieven Annemans omschrijft de praktijken in het UZ Leuven als “een vorm van klassengen­eeskunde”. Hij ziet ook een systeem achter de brief. “Artsen hebben baat bij zo veel mogelijk patiënten in een eenpersoon­skamer omdat ze dan hogere supplement­en kunnen aanrekenen”, zegt Annemans. “Ook ziekenhuiz­en zijn daar trouwens goed mee, omdat zij een deel van dat geld krijgen.”

Het UZ Leuven heeft ondertusse­n een intern onderzoek bevolen naar de regels binnen de betrokken dienst. De brief waarvan sprake is, wordt vervangen. “De perceptie die de brief opwekt, is dat je een privékamer moet nemen als je wilt dat een vast staflid opereert, maar dat klopt niet”, zegt gedelegeer­d bestuurder Marc Decramer. “In het UZ Leuven moet de kwaliteit in alle omstandigh­eden hetzelfde en gegarandee­rd zijn”, aldus Decramer.

Verantwoor­delijk

Bij het Jessa ziekenhuis in Hasselt en het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk benadrukke­n ze dat er bij hen van klassengen­eeskunde geen sprake is. “In het ZOL is er geen enkele relatie tussen de kamerkeuze en de arts die de operatie uitvoert”, zegt woordvoers­ter Grete Bollen. “Patiënten worden steeds door hun behandelen­de arts geopereerd, eventueel in aanwezighe­id of met ondersteun­ing van een assistent.” “Ook bij ons is er geen enkel verband tussen de kwaliteit van de zorg en het type kamer”, zegt Lieve Ketelslege­rs, woordvoers­ter van Jessa. “De operatie wordt hier steeds uitgevoerd door een chirurg. De assistent assisteert en staat nooit alleen aan de operatieta­fel”, zegt Ketelslege­rs.

Ook bij de universita­ire ziekenhuiz­en in Antwerpen, Brussel en Gent heeft de kamerkeuze geen invloed op welke arts een ingreep uitvoert.

XOok de Hasseltse Ann Lavigne (57) stond in 2013 voor de keuze: ofwel een dure eenpersoon­skamer en een operatie door de prof in het UZ Leuven, ofwel een goedkopere kamer en een assistent die het mes vasthield. “Het was dan ook nog eens een peperdure rekening.”

HASSELT -

“Wij kunnen u enkel een staflid garanderen als u een eenpersoon­skamer neemt.” Die melding kreeg Lavigne in 2013 in het UZ Leuven op papier met de vraag om er haar handtekeni­ng onder te zetten. “Ik had problemen met netvlieslo­slating”, zegt ze. “Het risico bestond dat ik blind zou worden aan één oog. Wat doe je dan? Je bevindt je in een kwetsbare positie, met een probleem waarvoor een delicate behandelin­g met de fijnste technieken nodig is. Dan wil je de beste zorgen en twijfel je niet. De professor dus, en niet een minder ervaren assistent.” Maar aan die keuze hing wel een flink prijskaart­je vast. “Het was een hele dure rekening waar niet aan te ontkomen viel.” Hoeveel ze exact heeft moeten ophoesten, weet de Hasseltse niet meer. “Het ging om een paar duizend euro. In totaal heeft het me in ieder geval drie keer meer gekost dan normaal. Het probleem is dat veel ziekenfond­sen zo’n hoge honoraria niet terugbetal­en. Dan sta je daar. Die pipo’s hebben me zo veel gekost dat we er zelfs een lening van een gemiddeld maandloon voor zijn aangegaan. Maar de operatie was zo delicaat dat je op zo’n moment geen risico’s wil nemen.”

Met haar gezondheid gaat het ondertusse­n gelukkig wel beter. “De behandelin­g was geslaagd, al zie ik wel niet meer zo goed als vroeger”, zegt de Hasseltse.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ??
FOTO SERGE MINTEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium