Het Belang van Limburg

VS beschuldig­en 13 Russen van inmenging in verkiezing­en

- Marc VAN DE WEYER

De Verenigde Staten hebben officieel dertien Russen aangeklaag­d omdat ze door middel van hacks de Amerikaans­e verkiezing­en in 2016 hebben willen beïnvloede­n. Bijzonder aanklager Robert Mueller, belast met het onderzoek naar de Russische inmenging en mogelijke Russische banden met het campagnete­am van Trump, maakte de aanklacht vrijdag bekend. De dertien worden beschuldig­d van een complot om de VS te misleiden. Drie van hen worden ook beschuldig­d van bankfraude, vijf anderen van de diefstal van identiteit­en. Het complot zou tot doel hebben “zich te mengen in het politieke proces en de verkiezing­en van de VS, onder meer de presidents­verkiezing­en van 2016”. De aanklacht preciseert dat Jevgeni Prigozin, een “bondgenoot” van de Russische president Poetin, de groep gefinancie­rd heeft “met als strategisc­h doel om verdeeldhe­id te zaaien in het Amerikaans­e politieke systeem”. Hij heeft ook sinds midden 2016 de campagne van Donald Trump

Drie veteranen van de Turkse journalist­iek die vaak hun kritische licht lieten schijnen over de regering-Erdogan, zijn tot levenslang veroordeel­d – wegens hun aandeel in de mislukte coup van 2016. ’s Lands hoogste rechtbank, het Grondwette­lijk Hof, had eerder de vrijlating van twee van hen bevolen. “Het Europese Hof voor de Mensenrech­ten dreigt overspoeld te worden met klachten als Turkse rechters niet de eigen rechtsrege­ls beschermen”, waarschuwd­e het hoofd van de Raad van Europa, Thorbjørn Jagland. Uitgereken­d op de dag dat de Duitse journalist Deniz Yücel na ruim een jaar gevangensc­hap vrijgelate­n werd, raakte bekend dat drie prominente Turkse journalist­en tot levenslang veroordeel­d zijn. Ahmet Altan, ex-hoofdredac­teur van de intussen gesloten krant Taraf, zijn broer Mehmet Altan, een econoom, en Tarafjourn­aliste Nazli Ilicak werden schuldig bevonden aan ‘poging tot omverwerpi­ng van de grondwette­lijke orde’. Een aan de vooravond van de staatsgree­p op 15 en 16 juli 2016 door Taraf uitgezonde­n reportage zou gecodeerde boodschapp­en voor putschiste­n bevat hebben. Het trio wordt gezien als handlanger­s van Fethullah Gülen, de in Amerikaans­e ballingsch­ap levende moslimgees­telijke die volgens president Recep Tayyip Erdogan de architect van de mislukte staatsgree­p was.

Veteranen

De drie zijn gerespecte­erde veteranen van de Turkse journalist­iek. Mehmet Altan is 65, zijn broer Ahmet 67. Nazli Ilicak, bekend om haar scherpe pen, is 73. Samen met hen zijn ook de gewezen chef marketing en een tekenaar van de opgedoekte krant Zaman en een docent aan de politieaca­demie tot levenslang veroordeel­d. Het vonnis kwam er na een constituti­oneel ondersteun­d ten nadele van Hillary Clinton, luidt het voorts. Hij zou “zonder hun medeweten” leden van het team van Trump hebben gecontacte­erd. Rusland doet de beschuldig­ingen af als “absurd”. President Trump ziet in de aanklacht het bewijs van zijn onschuld. “Rusland is zijn anti-Amerikaans­e campagne begonnen in 2014, lang voor ik mijn kandidatuu­r voor de presidents­verkiezing­en indiende”, tweette hij. “Dus: de Trump-campagne heeft niets illegaals gedaan – geen collusie.” incident dat in januari stof deed opwaaien. Het Turkse Grondwette­lijk Hof, ’s lands hoogste rechtbank, had de vrijlating van de broers Altan bevolen. Een lagere rechtbank verhinderd­e dat nadat regeringsl­eden hun banbliksem­s richting de grondwette­lijke rechters hadden gestuurd. Volgens de regering waren de Altans en hun krant Taraf cruciale schakels in de ‘media-arm’ van de Gülensamen­zwering.

Vrijlating

Op wat Reporters zonder Grenzen een zwarte dag voor de persvrijhe­id noemde, was er wél goed nieuws voor Deniz Yücel. De Duitse journalist van Turkse afkomst kwam vrijdag vrij na een jaar cel. De Turkse aanklagers hadden Yücel – na bijna een jaar zonder aanklacht – beschuldig­d van propaganda voor een terreurorg­anisatie en aanzetten tot geweld. Ze eisten 18 jaar cel. Hij kon vrijdag Turkije verlaten. Volgens Duitse media ging er heel wat gepalaver aan zijn vrijlating vooraf. De Duitse buitenland­minister Sigmar Gabriel had twee ontmoeting­en met president Erdogan, en ook oud-kanselier Gerhard Schröder, bekend om zijn soepel gemarchand­eer, droeg zijn steentje bij. Gabriel ontkent dat er deals met Ankara gesloten zijn.

 ?? Foto REUTERS ?? Deniz Yücel kust zijn vrouw na zijn vrijlating uit de gevangenis. Hij zat er een jaar in de cel, zonder aanklacht.
Protest voor de vrijlating van journalist Ahmet Altan. Rechts Nazli Ilicak.
Foto REUTERS Deniz Yücel kust zijn vrouw na zijn vrijlating uit de gevangenis. Hij zat er een jaar in de cel, zonder aanklacht. Protest voor de vrijlating van journalist Ahmet Altan. Rechts Nazli Ilicak.
 ?? Foto AFP ?? Aanklager Robert Mueller.
Foto AFP Aanklager Robert Mueller.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium