Het Belang van Limburg

Kaat Bollen reageert op richtlijn van WHO om zo natuurlijk mogelijk te bevallen

- Hanne DE BELIE

“Keizersned­emama’s: we hebben dat goed gedaan! We hebben er (bijna?) even hard voor afgezien (die pijn achteraf!) en houden evenveel van onze schatjes.” Met die boodschap op Instagram reageerde Kaat Bollen (31) vrijdag op de nieuwe richtlijne­n van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) om minder medisch tussen te komen bij een bevalling. De seksuologe uit Hechtel-Eksel zette in juni haar tweeling op de wereld met een keizersned­e. “Ik was zo graag natuurlijk bevallen, maar wilde geen risico nemen”, zegt Kaat. Volgens de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie moet er meer vertrouwen zijn in de capaciteit­en van een vrouw om zo natuurlijk mogelijk te bevallen. Met hun nieuwe richtlijne­n roept de WHO op om medische interventi­es in de verloskame­r, zoals een keizersned­e of epidurale verdoving, te beperken. In twintig jaar tijd is het aantal medische tussenkoms­ten tijdens de bevalling sterk gestegen en dat zou volgens de organisati­e negatieve effecten kunnen hebben.

Teleurstel­ling

Seksuologe Kaat Bollen moest als “keizersned­emama” even slikken, en postte haar frustratie­s daarna op Instagram en Facebook, samen met een foto van haar eigen keizersned­e. “We hebben dat goed gedaan. Laat ons maar gewoon dankbaar zijn dat ze, op welke manier dan ook, in ons leven gekomen zijn”, postte de mama van tweeling Cas en Sam.

“Ik snap het standpunt van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie, maar op zo’n momenten baal ik extra van mijn keizersned­e”, legt ze uit. “Ik krijg het gevoel dat ik gefaald heb omdat ik niet natuurlijk ben kunnen bevallen. Ik ben waarschijn­lijk één van de weinigen, maar ik keek echt uit naar mijn bevalling: die oerkracht ervaren om je kind op de wereld te zetten. De laatste weken van de zwangersch­ap is ons zoontje Cas nog gedraaid, waardoor hij in stuit kwam te liggen. Keizersned­e was voor mijn gynaecoloo­g de enige mogelijkhe­id. Omdat ik haar vertrouw, zijn we haar gevolgd. Voor mij was dat een echte teleurstel­ling, maar ik wilde niets riskeren louter voor mijn ego. Zelf ben ik ook deel van een tweeling en mijn mama is natuurlijk bevallen.

Kaat BOLLEN Mama van tweeling Cas en Sam Toen ik eruit was, duurde het even voor mijn broer volgde. Hij had de navelstren­g rond zijn nek. Het is gelukkig goed gekomen, maar ik wilde voor mijn kindjes geen risico’s nemen.”

Pijn achteraf

Met haar post wil Kaat andere mama’s die niet natuurlijk konden bevallen een hart onder de riem steken. “Ik kan mij voorstelle­n dat andere keizersned­emama’s hetzelfde gevoel hebben als ik. Door dit te posten heb ik me kwetsbaar opgesteld, maar ik krijg heel veel reacties: fijn dat iemand het zegt. Andere mensen zien een keizersned­e wel eens als een luxebevall­ing. Soms hoor ik zelfs dat je het woord bevalling niet mag gebruiken voor een keizersned­e. Het zou een gemakkelij­kheidsoplo­ssing zijn. Ik kan helaas niet vergelijke­n, maar ik heb achteraf ontzettend veel pijn gehad. Bij een natuurlijk­e bevalling heb je op voorhand veel pijn, bij een keizersned­e zie je nadien af. Ik heb het de eerste weken na mijn bevalling heel zwaar gehad. Niet dat ik een postnatale depressie had, maar die roze wolk heb ik niet gezien. Daar wil ik eerlijk over zijn.”

Ik snap het standpunt van de WHO, maar ze geven me het gevoel dat ik gefaald heb omdat ik niet natuurlijk ben kunnen bevallen

 ?? Foto HBVL ?? Kaat Bollen toont een foto van zoontje Cas, die samen met tweelingzu­sje Sam via keizersned­e geboren werd.
Foto HBVL Kaat Bollen toont een foto van zoontje Cas, die samen met tweelingzu­sje Sam via keizersned­e geboren werd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium