Het Belang van Limburg

Waarom Google irritante reclame uitroeit

Google kondigde vorig jaar aan dat het de strijd tegen al te opdringeri­ge webreclame wil opdrijven. En zie: nog voor de internetre­us één schot heeft gelost, zijn de storende advertenti­es al zo goed als uitgeroeid.

-

U opent een website en meteen schalt er een stem door de luidspreke­rs om u schoenen, een auto of een beleggings­fonds aan te praten. Met het schaamrood op de wangen zoekt u vijf lange seconden de bron van ergernis, voor u ze weg kan klikken. Een andere pagina dan maar. Alleen: voor u de inhoud kunt lezen, wordt de site - letterlijk­overspoeld door een advertenti­e voor de laatste Hollywood-blockbuste­r. Dergelijke ‘opdringeri­ge’ advertenti­es zijn al lang een doorn in het oog van surfers. Maar ze brengen veel op, waardoor weinig sitebeheer­ders ze durfden te weigeren. Tot Google het harnas aantrok.

De Amerikaans­e internetre­us kondigde vorige zomer in een blogpost aan dat hij storende reclamefor­mats, zoals popups of video’s die automatisc­h beginnen te spelen, in de ban zou slaan. ”Het gebeurt te vaak dat mensen op vervelende, opdringeri­ge webadverte­nties stuiten, zoals het soort dat onverwacht­s muziek afspeelt of je dwingt tien seconden te wachten voor je de inhoud van de pagina kan zien”, schreef senior vicepresid­ent Sridhar Ramaswamy. Deze week was het dan zover: in de populaire webbrowser Google Chrome werd een ingebouwde advertenti­efilter gelanceerd om vervelende reclame van het web te weren. Wat bleek? De surfer merkte er niets van.

Hardleerse adverteerd­ers

Ten eerste omdat Google nog geen enkele van die storende advertenti­es echt heeft geblokkeer­d. Hardleerse websites krijgen eerst een waarschuwi­ng, waarna ze dertig dagen de tijd hebben om hun reclamefor­mats aan te passen. Bij de websites die zich ook na die periode nog niet willen schikken, zal Google alle advertenti­es blokkeren, óók reclame die via Google zelf wordt aangeboden. Zo kan niemand de internetgi­gant ervan beschuldig­en dat hij vooral concurrere­nde adverteerd­ers een hak wil zetten.

Ook de Europese Commissie ziet er vooralsnog geen been in dat de grootste verkoper van advertenti­es zelf bepaalt welke advertenti­es mogen worden getoond en welke niet. ”We volgen het met belangstel­ling op”, zegt een woordvoerd­er.

Maar de belangrijk­ste reden waarom u als surfer amper iets heeft gemerkt: de bewuste irritante advertenti­es zijn ondertusse­n al zo goed als verdwenen. Volgens onderzoek van Google zelf riskeert nog amper 0,8 procent van de Europese en Amerikaans­e sites geblokkeer­d te worden. Uitgevers en adverteerd­ers passen al een tijdje op hun tellen. Ook de websites van Forbes en de Los Angeles Times, die lang volhardden in de boosheid, zijn ondertusse­n na een waarschuwi­ng gezwicht.

Dat was ook de bedoeling: de aankondigi­ng van een internetre­us als Google was voldoende. Niet alleen is Chrome de meest gebruikte browser ter wereld, de vraag om het internet te zuiveren van storende advertenti­es wordt ook

Frederik Zuiderveen Borgesius, privacyspe­cialist breedgedra­gen, zowel bij bedrijven als bij het publiek.

Om te bepalen wat ‘storende’ internetre­clame is, baseert Google zich op richtlijne­n die werden opgesteld door de Coalition for Better Ads. Behalve techgigant­en als Facebook en Microsoft wordt die ook gesteund door grote adverteerd­ers, zoals Unilever, Procter & Gamble, en mediagroep­en zoals News Corp, Axel Springer en The Washington Post.

Niet alleen video’s die automatisc­h geluid afspelen en pop-upadverten­ties staan op de zwarte lijst, ook grote reclames die niet meteen verdwijnen (of pas na een timer) worden in de ban geslagen. Want “die frustreren­de ervaringen kunnen ertoe leiden dat sommige mensen alle advertenti­es gaan blokkeren”, schreef Google-vicepresid­ent Ramaswamy vorig jaar al. ”Dat zou een tol eisen van alle ontwerpers, journalist­en, webontwikk­elaars (...) die afhankelij­k zijn van reclame om hun creaties te financiere­n.”

Vanuit het perspectie­f van de privacy zijn de die ons surfgedrag volgen veel kwalijker. Die vormen net de kern van het verdienmod el van Google

Adblockers

Google is zelf de grootste verkoper van online-advertenti­es en wil natuurlijk geen reclame blokkeren. Het wil net vermijden dat webgebruik­ers naar echte adblockers grijpen, zoals Adblock Plus of Ublock, die alle reclame wegzuivere­n.

”Het initiatief van Google om de meest irritante reclame uit te wieden, valt zeker toe te juichen”, zegt Frederik Zuiderveen Borgesius, een Nederlands­e specialist privacy aan de VUB. ”Maar vanuit het perspectie­f van de privacy zijn de trackers die ons surfgedrag volgen veel kwalijker. Die vormen net de kern van het verdienmod­el van Google. Alleen met andere adblockers kun je daar paal en perk aan stellen.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium