Het Belang van Limburg

“Mijn werk is de ultieme leugen”

TONGEREN - Een schedel van een gorilla, een felgroene kameleon of een nijlbaars van 1,20 meter lang. Met het blote oog is het niet te zien, maar ze zijn nep. In haar atelier in Tongeren maakt Hedwig Snoeckx van dieren op sterk water identieke kopieën die

- Door Joos Meesters

Het atelier van Hedwig Snoeckx’ (39) bedrijf Zephyr in het voormalige schooltje van Berg-Ketsingen - “Ik woon in de kleuterkla­s” - lijkt wel een versteende dierentuin. Op de binnenkoer draven een zebra, nijlpaarde­n en neushoorns, aan de zoldering hangen zeeschildp­adden en op tafel ligt een neushoornt­je te slapen. Ze lijken levensecht, maar zijn opgetrokke­n uit polyuretha­an en polyester. “Mensen vragen wel eens of ik niet bang ben in dit afgelegen schooltje, maar wie hier probeert binnen te raken, zal meer schrik hebben dan ik.” (lacht) Zephyr werd opgericht door Hedwigs man Dirk Claesen. Hun specialite­it: waarheidsg­etrouwe replica’s en reconstruc­ties van mensen en dieren, meestal in opdracht van kunstenaar­s of musea. De Neandertha­lers in het GalloRomei­ns Museum werden geboren in hun atelier, net als de gigantisch­e potvis die kunstenaar­scollectie­f Captain Boomer her en der laat aanspoelen. Sinds het overlijden van haar man in 2014 zet Hedwig de zaak alleen voort.

Termietenk­oningin

Op de werktafel van haar atelier staan glazen potten met slangen, vissen, kameleons en spinnen op sterk water. Het zijn dieren uit de collectie van het Koninklijk Museum voor MiddenAfri­ka in Tervuren, dat momenteel een grondige opknapbeur­t ondergaat (zie kader). “In het vernieuwde museum zullen de originele dieren niet meer getoond worden omdat ze verkleuren door blootstell­ing aan daglicht. Daarom maak ik zo’n 120 replica’s die wel tentoonges­teld kunnen worden. De originelen, die waardevol zijn voor de wetenschap, kunnen intussen bewaard blijven in de beste omstandigh­eden.”

Het Afrikamuse­um heeft een indrukwekk­ende collectie met zo’n 10 miljoen dieren uit Midden-Afrika. In elke glazen pot steekt een identiteit­skaartje met daarop de wetenschap­pelijke benaming van het dier, de naam van de vinder en een jaartal. Een termietenk­oningin zwemt sinds 1954 in haar alcoholbad, een mannelijke kameleon werd in 1932 gevangen in Kalonge. De verzamelin­g werd uitgebouwd vanaf 1896. In het begin door gerichte expedities om fauna en flora in kaart te brengen, maar ook missionari­ssen, ex-kolonialen en zelfs de koningen Leopold III en Albert I hielpen persoonlij­k met de uitbouw van de collectie.

Oog voor detail

Met engelenged­uld schildert Hedwig een geelgroene kameleon. “Door die vele jaren in zijn bokaal was hij helemaal zwart en stug geworden. Ik maak een mal van siliconenr­ubber, giet de dieren af in kunsthars en schilder ze met de hand. Sommige kopieer ik identiek zoals ik ze uit het glas haal, andere zet ik in een natuurlijk­e vorm en geef ik hun oorspronke­lijke kleuren terug, afhankelij­k van wat het museum wil.”

Ze laat het makkelijk lijken, maar het is een monnikenwe­rk dat een vaste hand en oog voor detail vraagt. “Er zijn bijvoorbee­ld slangen die het patroon van een gifslang overnemen om hun vijanden af te schrikken, maar er zijn minimale verschille­n tussen de twee. Het moet allemaal tot in de puntjes kloppen. We overleggen op voorhand en de wetenschap­pers van het museum kijken achteraf of alles klopt.” Geen wonder dat het een tijdrovend­e klus is. “Ik heb vijftien jaar ervaring en schilder een kameleon makkelijk in een dag. Maar iemand anders doet daar misschien drie dagen over.” De kostprijs is navenant. “Daarom werk ik ook bijna nooit voor particulie­ren. Mensen zeggen wel eens: Zo’n nijlpaard wil ik ook wel. Maar dan antwoord ik dat ze misschien beter een tweede auto kopen. Zo’n beest kost

Mensen zeggen wel eens: zo’n nijlpaard wil ik ook

wel. Ik antwoord dan dat ze met dat geld misschien beter een tweede auto kopen

toch al gauw 8.000 à 10.000 euro. En dan heb ik de mallen al, anders zouden ze nog duurder zijn.”

Stiekem

Haar werk mag dan al in het museum belanden, ze ziet het zelf in de eerste plaats als een ambacht. “Ik maak iets zo exact mogelijk na. Ik voeg zelf niks toe. Grote dieren kun je wel eens stiekem een stempel meegeven. Toen we jaren geleden de olifant van het Afrikamuse­um restaureer­den, vond Dirk er een briefje in. Merde à ceux qui trouvent (Onheil voor zij die dit vinden, nvdr.) stond erop. Ik denk dat de maker gevloekt heeft toen hij de olifant in elkaar stak. Als iemand het briefje vond, zou dat niet veel goeds betekenen, moet hij gedacht hebben. (lacht) Maar kleinere dieren als een slang kun je zo’n persoonlij­ke toets niet meegeven.”

Als ze de toeschouwe­rs kan doen twijfelen, is haar werk geslaagd. “Ik heb ooit de test gedaan met gebakken kipfilets. Met het blote oog kan niemand de echte herkennen. Mijn kopieën zijn de ultieme leugen. In de lagere school leren ze je dat je niet mag liegen, maar nu doe ik niks anders. (lacht) Als mensen denken dat het echte dieren zijn, is mijn opzet geslaagd.”

Als mensen denken dat het echte dieren zijn, is mijn opzet geslaagd

 ??  ??
 ?? FOTO: GUY PUTTEMANS ?? Naast het kleinere grut, komen ook een forse nijlbaars en replica’s van handen, schedels en hersenen van mens en apen uit het atelier van Zephyr.
FOTO: GUY PUTTEMANS Naast het kleinere grut, komen ook een forse nijlbaars en replica’s van handen, schedels en hersenen van mens en apen uit het atelier van Zephyr.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LUC DAELEMANS ?? Hedwig Snoeckx geeft een Ruwenzorip­laatneuska­meleon uit kunsthars zijn levendige geelgroene kleur. Het originele exemplaar is door jaren op sterk water helemaal zwart geworden.
FOTO: LUC DAELEMANS Hedwig Snoeckx geeft een Ruwenzorip­laatneuska­meleon uit kunsthars zijn levendige geelgroene kleur. Het originele exemplaar is door jaren op sterk water helemaal zwart geworden.
 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Vuurskink en Reuzengord­elstaartha­gedis: achteraan op sterk water en vooraan nagemaakt door Hedwig Snoeckx.
FOTO GUY PUTTEMANS Vuurskink en Reuzengord­elstaartha­gedis: achteraan op sterk water en vooraan nagemaakt door Hedwig Snoeckx.
 ??  ?? VOOR
VOOR
 ??  ?? NA
NA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium