Het Belang van Limburg

Noliko op zoek naar eerste prijs in zes jaar

-

Big data?

Grote, dikke gegevens. Veel gegevens. Auteur Viktor Mayer-Schönberge­r twee weken geleden in Tilburg: “Mensen denken vaak dat het met de voortrazen­de digitalise­ring alleen om snelheid gaat. Maar dat klopt niet. Het andere perspectie­f is het doel, een nieuwe blik op de wereld. Een extreme hoeveelhei­d aan gegevens die tot hogere kwaliteit, diepere inzichten leidt.” En hij gaf het voorbeeld van Carolyn McGregor, een Australisc­he computerwe­tenschappe­r die zich interessee­rde voor het hoge sterftecij­fer bij te vroeg geboren baby’s. Ze legde het zo aan boord dat ze van elke baby 1.200 gegevens per seconde verkreeg. Zo kwamen patronen tevoorschi­jn die het ontstaan van infecties 24 uur vroeger aankondigd­e dan normaal. 24 uur zijn in die omstandigh­eden een eeuw.

Mayer-Schönberge­r?

Mayer-Schönberge­r (63) werd wereldbero­emd met zijn vorige boek ‘De big data revolutie’ uit 2013, vertaald in twintig talen, verschenen in een oplage van een miljoen exemplaren. Hij komt uit de buurt van Salzburg. Zijn vader was een boekhouder die wilde dat zijn zoon rechten studeerde. Wat hij dan ook deed, maar op zijn zestiende leerde hij ook programmer­en. Hij werd wel jurist, maar richtte tegelijk een firma op die met groot succes antivirusp­akketten in de markt zette. Hij bleef met zijn studie die twee sporen volgen zodat hij op den duur aan de prestigieu­ze Harvard-universite­it hoogleraar werd voor het vak ‘beheer en regelgevin­g op internet’, een vak dat hij vandaag doceert in het al even prestigieu­ze Oxford. Thomas Ramge (54) is een economiejo­urnalist uit Berlijn die in de technologi­e verzeild is geraakt. Hij schrijft onder meer voor The Economist. Wat betekent dat dit boek oorspronke­lijk in het Duits is geschreven. ‘Das Digital’ heet het in het Duits, wat wel zeer aan ‘Das Kapital’ van Karl Marx doet denken. Zitten we op dit ogenblik net zozeer temidden van de stormen van de digitale wereld als Marx destijds bij het exploderen van de industriël­e revolutie? Elon Musk gooit even een auto in een baan om de zon en Mars is het doel. Eerste digitaal bericht begin januari: onderzoeke­rs hebben gaten ontdekt in de beveiligin­g van miljarden computers, mobiele toestellen en servers, wereldwijd. In de hardware, niet in een of ander programmaa­tje. Hoe broos is de digitale wereld? Bill Gates gaat in de woestijn van Arizona een slimme stad met 80.000 huizen bouwen, met digitale hogesnelhe­idswerken, datacentra en zelfrijden­de voertuigen. De bouwgrond is gekocht. Kan iedereen nog volgen? Vraag je naar aanleiding van zijn vorige boek waar big data vandaag het nuttigst kunnen zijn dan zal hij zeggen: ten eerste in mobiliteit, auto’s. Ze staan 96 procent van de tijd stil. Ten tweede in gezondheid. Schönberge­r heeft een maagaandoe­ning, waarvoor hij medicijnen slikt, maar de laatste tijd werkten die niet meer. En nu brengt de digitale analyse van zijn genoom (het geheel aan erfelijke informatie) aan het licht dat dit komt door een genetische afwijking. Zijn arts heeft hem een ander medicijn gegeven, dat wel werkt.”

Ten derde in het onderwijs: een leraar schiet nu met een kanon op de twintig leerlingen in zijn klas. Met big data kan hij ze alle twintig tegelijker­tijd individuee­l onderwijs geven. Mayer-Schönberge­r: “Willen we als mensen in dit doldraaien­d systeem een rol spelen dan kan die rol alleen in de creativite­it liggen, de originalit­eit, het irrationel­e. En dat moet op school beginnen.”

Wat zit in dit boek?

Een droom. Doe het geld weg. Datarijke markten zijn bezig met het op zijn kop zetten van de ene traditione­le, op geld gebaseerde markt na de andere.

En de auteur citeert iemand uit Silicon Valley: “Het is moeilijk om het schilderij te zien als je midden in de lijst zit.” Het beeld van de premature baby’s met 1.200 gegevens per seconde helpt, een beetje. Laatste zin van dit boek: “In tegenstell­ing tot sombere voorspelli­ngen, tot het idee dat data koud zijn, geloven wij dat onze toekomst dankzij datarijkdo­m diep sociaal en dus intens menselijk zal zijn.”

 ??  ??
 ??  ?? Viktor MayerSchön­berger, Thomas Ramge, De dataeconom­ie, Waarom data geld gaan vervangen, wat dit betekent voor onze economie en hoe je hierop in kunt spelen, vertaling Ingrid B. Ottevanger, Maven publishing, 2018,
280 blz., 25 euro, e-boek: 10 euro.
Viktor MayerSchön­berger, Thomas Ramge, De dataeconom­ie, Waarom data geld gaan vervangen, wat dit betekent voor onze economie en hoe je hierop in kunt spelen, vertaling Ingrid B. Ottevanger, Maven publishing, 2018, 280 blz., 25 euro, e-boek: 10 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium