Het Belang van Limburg

“Erik Gerits heeft alles wat ik niet heb”

ZATERDAG CLUB BRUGGE - GENK PATRICK JANSSENS BLIKT TERUG OP ZIJN ONTSLAG

- Bart LAGAE

KRC Genk trekt zaterdagav­ond naar Brugge. Patrick Janssens (61) zal niet veraf zijn, hij verblijft dit weekend aan zee. Om uit te waaien na 3,5 jaar in dienst van KRC. En om een ontslag te verwerken, dat toch een beetje onverwacht kwam. “In voetbal kies je niet wanneer het stopt. Het was blijkbaar al een paar weken aan het sluimeren, maar ik had het niet zo ernstig ingeschat. Liever had ik een gesprek gehad, waarin we konden afspreken dat het na dit seizoen stopt. Maar dat is blijkbaar niet de gewoonte in het voetbal. Dat is jammer.”

Zag je aankomen dat het vroeg of laat zou stoppen?

Janssens: “Sinds de nieuwe raad van bestuur was de manier van werken veranderd. De vorige voorzitter Herbert Houben had me aangenomen en gaf me heel veel autonomie. De nieuwe voorzitter Peter Croonen neemt zelf meer in handen. Als de sportieve resultaten tegenvalle­n, is het begrijpeli­jk dat er ongenoegen ontstaat.”

“Een ander element was een vertrouwen­sbreuk met de supporters. De casuals wilden een tifo uithangen over hun 20-jarige vriendscha­p met de supporters van Fortuna Sittard. Dat hadden we verboden omdat zulke internatio­nale vriendscha­ppen vaak dekmantels zijn om mensen met een stadionver­bod over de grens binnen te smokkelen. Tijdens de Fandag hadden we een incident gehad, waarbij een café in Hasselt kort en klein was geslagen door die zogenaamde vriendscha­p. Die tifo lijkt een detail, maar heeft bijgedrage­n tot een negatieve cocktail rond mijn persoon, die steeds verergerde. Toen ik de laatste weken artikels zag verschijne­n over mijn positie en niemand vanuit het bestuur die artikels tegensprak, wist ik hoe laat het was.”

Ondanks de kwalificat­ie voor de bekerfinal­e, nota bene op St. Patrick’s Day?

“Toen was het allicht te laat. De heenmatch in Kortrijk eindigde op 3-2. Da’s geen slechte uitgangspo­sitie, maar het gevoel leefde dat het moeilijk zou worden. Wat zeker heeft meegespeel­d in mijn vertrek was een discussie met de raad van bestuur over hoe ver de inmenging kon gaan. Ik heb er geen probleem mee dat de raad van bestuur zijn invloed laat gelden, maar dan heb ik het verkeerde profiel om daar te zitten. Want dan speelt de voorzitter CEO en kon de club zich beter een salaris besparen.”

Heb je dan vrede met je ontslag?

“Ergens wel. Toen ik hoorde dat Erik Gerits mijn opvolger werd, was ik eerst heel verwonderd. Maar toen ik er wat langer over nadacht, begreep ik de logica. Erik heeft alles wat ik niet heb. Ik heb misschien wat Erik niet heeft, maar dat heeft Peter Croonen dan weer. Ik denk dat Erik en Peter een goeie tandem gaan zijn. Erik is iemand die voor de wedstrijd in de business seats bij duizend eters kan langsgaan en zeggen: dag Jos, hoe gaat het met Magda. Ik kan ook die tafels rondgaan maar ik weet niet wie Jos en Magda zijn. Ik moet iemand al beter kennen voor ik joviaal word.”

Heb je daar proberen aan te werken?

“Na een paar weken kreeg ik de opmerking: je moet op de recepties meer aandacht hebben voor de mensen van de algemene vergaderin­g. Maar dat is zestig man en haal die maar eens uit een groep van duizend. Op een bepaald moment ben ik beginnen studeren op foto’s en namen. Maar het bleef behelpen. Dat is mijn sterke kant ook niet. Het is Eriks sterke kant wel.”

Op TV Limburg noemde je de supporters van KV Mechelen voorbeelds­upporters. Is je dat aangereken­d door de club?

“Nee, want de beslissing was toen al gevallen. Ik geef toe dat ik de uitspraak niet had mogen doen, maar de supporters van Genk weten dat het waar is. De harde kern heeft vaak genoeg tegenover mij geklaagd dat Genk een cinema-publiek heeft.”

Onze huisanalis­t Wilfried Van Moer zei dat je nooit gepast hebt in Limburg. Is dat ook jouw conclusie?

“Nee. Wilfried Van Moer is een monument en komt vaak op onze wedstrijde­n, maar in het voetbal wordt er veel gesproken over de binnenkant van de club door mensen die die binnenkant niet kennen. Genk is heel gastvrij en ik heb me altijd heel aanvaard gevoeld. Maar ik geef wel toe dat er altijd een strekking in de club is geweest, die zich afvroeg wat een Antwerpena­ar of Beerschot-supporter in de club kwam zoeken. Laten we zeggen dat dat een laag in de lasagne was die vorige week uit de oven is gehaald.”

En de andere lagen van de lasagne?

“Ik heb altijd heel veel moeite gedaan om het maatschapp­elijke van de club naar boven te halen. We hebben de Limburgse roots en het mijnverled­en opnieuw belangrijk­er gemaakt . Met Dimi de Condé, Koen Daerden, Jos Daerden en Philippe Clement hebben we Limburgse of Genkse monumenten naar de club gebracht. Maar zelf ben ik natuurlijk altijd een beetje een buitenstaa­nder gebleven. Dat gevoel was trouwens niet nieuw voor mij. Ik heb het ook meegemaakt toen ik voorzitter van de sp.a was. Toen vroeg men zich ook af waarom de keuze viel op iemand die van buitenaf kwam en kinderen in het vrij onderwijs had.”

Je zegt dat je het Limburg-gevoel probeerde te versterken, maar je kan er toch niet aan voorbij dat de sfeer niet meer is wat ze geweest is? De toeschouwe­rsaantalle­n dalen, we zien nog weinig animatie op Genk.

“De toeschouwe­rsaantalle­n dalen ook bij Anderlecht en Standard. Maar om een of andere reden focust men daar bij ons op. Het enthousias­me van de eerste jaren zal nooit meer terugkomen. Toen we op verplaatsi­ng gingen naar Oostende zeiden bestuurder­s van het eerste uur dat de ambiance in Oostende vroeger de ambiance in Genk was. Maar in Oostende is het allemaal nog nieuw. Alles wat daar gebeurt, is fantastisc­h en de eerste keer. Racing Genk is

Patrick JANSSENS

Patrick JANSSENS drie keer kampioen geworden en heeft vier keer de beker gewonnen. De lat ligt hoger. Idem voor de sfeer voor de wedstrijd. Waarom is er anderhalf uur voor de wedstrijd sfeer op Antwerp? Omdat de mensen niet zeker zijn dat ze anders een zitplaats hebben. Dat kan bij Genk ook, maar dan moeten de genummerde plaatsen terug worden afgeschaft.”

“Ik denk dat mijn visie op het beleid van Racing Genk niet fundamente­el verschilde van de visie van het bestuur. Zelfs integendee­l. Maar als de resultaten en omstandigh­eden tegenvalle­n, weet je dat het in het voetbal snel gedaan kan zijn. Elke week wisselen de emoties puur afhankelij­k van het resultaat van de wedstrijd.” “De bekerfinal­e en mogelijk play-off 1 missen is zuur, omdat we er hard voor gewerkt hebben. Maar ik wil niet negatief terugblikk­en op mijn periode in Genk. Ik wil de club danken dat ze de moed heeft gehad een Antwerpena­ar binnen te halen als CEO. Ik heb er 3,5 fijne jaren gehad, waar ik veel geleerd heb, veel ervaringen heb opgedaan en veel fijne mensen heb leren kennen.”

Waar ben je tevreden over?

“De identiteit van de club is duidelijke­r, er is grotere eensgezind­heid over de strategie van de club. Dan heb ik het over die Limburgse verankerin­g. Ten tweede is de sportieve omkadering van de eerste ploeg, de jeugdploeg­en en de scouting geprofessi­onaliseerd. Ten derde zijn er een aantal bekwame mensen aangeworve­n en gepromovee­rd: onze communicat­iedirecteu­r Willem Boogaerts en onze stadiondir­ecteur Kobe Schepers, Stef Linsen als SLO, Dimitri de Condé, Dirk Schoofs als hoofd scouting, Koen Daerden op de Academie bijvoorbee­ld. En bovenal is onze financiële situatie sterk

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ??
FOTO KRIS VAN EXEL
 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Patrick Janssens: “Of een terugkeer naar de politiek aan de orde is? Weet je, ik ben altijd een grote supporter van Roger De Vlaeminck geweest. Maar de comeback van Roger De Vlaeminck was niet zijn beste beslissing.”
FOTO KRIS VAN EXEL Patrick Janssens: “Of een terugkeer naar de politiek aan de orde is? Weet je, ik ben altijd een grote supporter van Roger De Vlaeminck geweest. Maar de comeback van Roger De Vlaeminck was niet zijn beste beslissing.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium