Het Belang van Limburg

“Dit mag niet opnieuw gebeuren”

TREKT CONCLUSIES UIT VOORBIJE CRISIS

- Roger COX

Na een crisis zijn er altijd winnaars en verliezers. Bij Genk zijn de verliezers gekend. Albert Stuivenber­g en Patrick Janssens kregen hun C4. Dimitri de Condé bleef op post en komt zelfs gesterkt uit de turbulente periode. Zelf denkt hij nochtans niet in die termen. Kersvers AD Erik Gerits had het in zijn maidenspee­ch over een ‘wij-verhaal’. De Condé zit op dezelfde golflengte. “Het is nooit aangenaam als je mensen ziet vertrekken waarmee je nauw samenwerkt­e. Maar het clubbelang primeert. Voetbal is een harde business.”

Dimi, hoe heb je de voorbije maanden beleefd?

de Condé: “Het was een chaotische periode. In de lijn van het hele seizoen. Door verschille­nde oorzaken heeft de ploeg nooit de schwung gevonden. Nu begint die wel stilaan te komen. Maar het rare is dat ik nu bij elke match nerveuzer ben dan voorheen. Omdat ik weet dat het money time is.”

Of ik ooit aan opstappen heb gedacht? Ik ben in dit verhaal onbelangri­jk. Maar het was wel frustreren­d om in de mercato geen resultaten te zien

Begrijp ik. Maar ik bedoelde eigenlijk: je hebt afscheid moeten nemen van enkele mensen.

“Je weet dat, als je je ambities niet kan waarmaken, er druk op de ketel komt. In dit geval heeft dat geleid tot het vertrek van enkele mensen waarmee ik nauw samenwerkt­e. Dat is niet prettig. Maar het clubbelang primeert. Bovendien is voetbal een harde business.”

Patrick Janssens ondervond dat aan den lijve. Jij had in de wintermerc­ato enkele voorzetten gegeven, hij kopte ze niet binnen. Dat werd hem kwalijk genomen. Was jullie relatie daardoor verzuurd? Heb je aan opstappen gedacht?

“Ik ben in dit verhaal onbelangri­jk. Het gaat hier niet om één persoon versus een andere persoon. Kijk, in een club met een rijke voorzitter is het makkelijk. Die

Dimitri DE CONDÉ man beslist. Bij Genk is niemand bevoegd om in z’n eentje beslissing­en te nemen. Je zit met een structuur. Als TD hoop je dat transfers snel worden afgerond. Dat gebeurde helaas niet. Frustreren­d, omdat er veel energie uit je lijf wordt gezogen en je geen resultaten ziet. Ik ben ervan overtuigd dat de zaken anders hadden kunnen lopen. De voorzitter heeft dat ook aangegeven. De lijnen moeten korter, we moeten meer proactief handelen. In de toekomst mogen we niet opnieuw in deze situatie belanden. Anders brengen we onszelf in de problemen.”

Nog even over Seck en Ndongala. Het zijn atypische transfers die moeilijk in te passen zijn in de filosofie van het blauw bloed.

“Door het wegvallen van én Berge én Heynen én Trossard zaten we in nood. Dus vraag je je af hoe je het evenwicht kan herstellen. Jong, Belgisch en van eigen kweek geniet de voorkeur, dat moet de basis blijven. Maar als je je ambitie niet kan inlossen omdat je jongeren te snel moet brengen, moet je ook eens van je lijn durven afwijken. De club moet overleven en daarvoor zijn resultaten nodig, successen. We hebben nu twee jongens gehaald die onze competitie goed kennen en die op de korte termijn een hoog rendement kunnen halen. Dat lieten ze al zien. Het positieve aan het verhaal van de voorbije maanden, is dat spelers als Dries Wouters en Dante Vanzeir opgestaan zijn. In de toekomst zal de trainer met hen rekening moeten houden. We hebben nu een coach die jongeren in de basis zal zetten, als die op training tonen dat ze beter zijn dan iemand anders. Dat moeten die jonge gasten goed beseffen. Ze weten dat ze hier kansen krijgen. Maar dat ze die ook moeten afdwingen. Dat dit een topclub is, waar je niks cadeau krijgt. Wie daar niet mee om kan, moet zijn conclusies trekken.”

Iemand als Benson moet die knop dringend omdraaien. Maar hoe zit het met Ingvartsen?

“Hij voldoet tot nu toe niet aan de verwachtin­gen. Dat weet hij, dat weten wij. Dat hij een dure aankoop was, helpt niet. Maar voor mij is dat niet doorslagge­vend. Ik durf zelfs zeggen dat in Denemar-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium