Het Belang van Limburg

Ivan Leko

“Voel me niet goed na twee op zes”

-

ken sterk onderhande­ld is. Vandaag kost een rechtsback daar even veel als Ingvartsen. Dat terzijde, Marcus heeft de goeie mentalitei­t en is een werker. Bovendien is hij nog erg jong voor de moeilijke positie 9. We geloven in hem.”

De trainerske­uze dan. Is Philippe Clement de juiste man?

“Dat denken we bij elke trainer. Maar goed, ik zie een coach die down to earth is, die gesteund wordt door zijn spelers, die gedragen wordt door de regio. Dus zeg ik: op dit moment is het de juiste keuze. Maar het is natuurlijk de bedoeling om hier een langetermi­jnverhaal van te maken. Mijn gevoel zegt: we zitten goed. De beleving op de bank is anders. Veel intenser dan voorheen. Ook ons voetbal is meer rechttoe, rechtaan. De truitjes worden weer nat gemaakt. Dat is de stempel van de coach. Ons voetbal was te steriel geworden, te saai. De ziel was weg. Die is nu terug. Tegen Zulte Waregem zag je weer beleving. Nog niet in de supporters­aantallen, wel in het enthousias­me. En ja, dan heb je wat geluk nodig. Maar zeggen ze niet dat je dat afdwingt? Uiteraard helpt het dat de onderlinge concurrent­ie weer begint te spelen. De trainer kan opnieuw zeggen: Jij hebt niet gepresteer­d, dus ga je maar in de dugout zitten.”

De club zelf straalt die drive nog niet genoeg uit. Het lijkt vaak een dooie boel.

“Ik geloof in de felle aanpak. Er zitten veel enthousias­te mensen in deze club, maar die zie je te weinig. Ze moeten weer naar buiten durven treden met de borst vooruit en zeggen: Wij zijn KRC Genk. Als club zijn wij niet groot genoeg om het alleen te rooien. Wij hebben de regio nodig. De band met de regio, met het mijnwerker­sverleden. Het wij-verhaal. Daarom ben ik blij met de komst van Erik Gerits.”

Enige bedenking: hij heeft geen netwerk aan managers, geen ervaring op het vlak van transfers. Jouw rol wordt dus belangrijk­er?

“Nogmaals, ik ben niet belangrijk. Tot vandaag was ik niet betrokken bij onderhande­lingen over spelers. Mijn aandeel daarin zal nu allicht iets groter worden. Maar dat is ook een zaak van de raad van bestuur en van Filip Aerden, onze financiële directeur. Ik zal in eerste instantie het sportieve bewaken. Natuurlijk zal Erik Gerits zijn weg nog moeten vinden, hij zal contacten moeten leggen, hij zal al eens meer in een vliegtuig moeten stappen. Maar dat komt goed. Hij heeft de drive die nodig is. Hij heeft gekozen met zijn hart. Dat is een gezonde basis en Erik is verstandig genoeg.”

Sportieve slotvraag: jullie zitten in de finale. Maar PO1 is nog niet binnen. Het kan dus nog een mislukt seizoen worden.

“Dat is het verhaal van het halfvolle en het halflege glas. Tussen nu en half maart spelen we nog vijf finales. We gaan niet als favoriet naar Brugge. Maar de trainer heeft gelijk: pas twee speeldagen voor het einde gaan we naar de klassering kijken. Intussen is de bekerfinal­e een godsgesche­nk. Op het vlak van beleving is dat de mooiste dag van het jaar. We zullen met 20.000 zijn op de Heizel. Onze fans kunnen weer fier zijn op het logo van de club. Genk had dat nodig, de regio had dat nodig. De omstandigh­eden zaten dit seizoen tegen. Net daarom smaakt deze finale zo zoet.” Club Brugge moest de voorbije twee wedstrijde­n - tegen Waasland-Beveren en Charleroi - telkens vrede nemen met één punt en dat knaagt aan Ivan Leko (foto). “Ik voel mij persoonlij­k niet goed”, zegt de Club-coach. “We verdienden zes op zes tegen Charleroi en WaaslandBe­veren. Als we twee keer hadden gewonnen, was de voorsprong nog groter”, reageert Leko.

Toch blijft de Kroaat vol vertrouwen. Van een dip wil hij nog niet weten. “Kijk naar onze vorige wedstrijde­n: het voetbal was goed. De groep is gretig en enorm gemotiveer­d. Tegen Genk moeten we bewijzen dat er helemaal geen crisis of dip is. Vóór het seizoen werd Genk door kenners als tweede getipt en stonden wij pas vierde. Het wordt dus een leuke wedstrijd, zeker?” De Kroaat had het ook kort over de affaire-Deschacht bij Anderlecht. “Eigenlijk zijn dat mijn problemen niet. Maar als zijn trainer en of club vindt dat hij de ploeg niet waard is, is het logisch dat hij naar een andere kern vliegt.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium