Het Belang van Limburg

-gevoel gezorgd”

“De krokodille­n moesten gevoederd worden”

-

verbeterd. In het jaar dat ik kwam, was er een verlies van 15 miljoen euro en was de verhuur van Jelle Vossen aan Middlesbro­ugh de enige uitgaande transfer. Vorig jaar hebben we een winst gemaakt van 22 miljoen en zijn we financieel de gezondste club van België.”

Zonder transfers maakt Genk operatione­el verlies. Is het niet uw taak als CEO de club minder afhankelij­k van transfers te maken?

“Dat is zeker zo, maar het is een algemeen probleem in het Belgische voetbal. De enige club die daar vandaag in slaagt, is de club die kampioen speelt (en de Champions League-miljoenen verdient, nvdr.). We merken een gigantisch­e inflatie van transferbe­dragen. De lonen zijn gestegen en de concurrent­ie van tv op de ticketverk­oop nefast. Sponsors zijn kritischer, waardoor sponsorgel­den niet langer vaste maar variabele inkomsten zijn geworden. Eigenaars van business-seats en logehouder­s van alle clubs hebben het moeilijk mensen naar het voetbal te lokken. Heel het model staat onder druk. In België is elke club op Gent na toe aan een nieuw stadion.”

Waar heb je spijt over?

“Ik ben ontgoochel­d dat we geen stabilitei­t in onze T1 hebben gekregen. Voor een deel is dat natuurlijk eigen aan het Belgisch voetbal. Achteraf bekeken hadden we met Alex McLeish nog een jaar moeten doorgaan. Hij miste net playoff 1, maar moest beginnen met een grote achterstan­d. Bovendien moest hij bijna een heel seizoen zonder spits spelen, omdat we dachten dat Mboyo in januari terug zou zijn en dat niet was gelukt. Maar goed, je weet het natuurlijk nooit.”

“Ik denk wel dat we met Phi- lippe Clement nu de juiste man hebben. Hij past als een handschoen bij de club, omdat hij deel uitmaakt van het verleden. Albert Stuivenber­g had hetzelfde probleem als ikzelf. We waren een steentje in de schoen. Er speelt toch iets in de cultuur van die club van: we moeten iemand van ons hebben.”

Is dat een handicap voor de club?

“Dat is zowel een sterkte als een bedreiging. Een sterkte, omdat ik denk dat Racing Genk de potentie heeft uit te groeien tot het Athletic de Bilbao van België (de Spaanse club die alleen Baskische spelers opstelt, nvdr.). Daarom begrijp ik bijvoorbee­ld de keuze voor Erik Gerits als CEO. In Bilbao zou het ook moeilijk zijn dat een niet-Bask die functie vervult. Maar tegelijk is het een bedreiging, omdat je je riskeert te omringen met mensen die allemaal hetzelfde denken en dat is niet altijd gezond.”

Heb je in die jaren bij Genk rare dingen gezien? Het voetbal heeft een slechte naam. Denk maar aan enkele makelaars die gigantisch­e sommen verdienen, zoals bleek uit de jaarrekeni­ngen van Anderlecht.

“Ik ben hier niet om andermans rekening te maken. Heb ik rare dingen gezien? Ongetwijfe­ld. Buitenland­se spelers die voor hun achttien jaar al drie contracten hebben getekend bijvoorbee­ld. Dat er in een aantal gevallen vergoeding­en worden betaald, waar je je vragen bij kan stellen, ongetwijfe­ld. Hebben we dat gedaan de voorbije jaren? Zo weinig mogelijk. Zijn er dingen waarvan ik vind dat ik niet voor de spiegel kan staan? Nee, eigenlijk niet. Als club bepaal je zelf hoe je met makelaars omgaat. Maar de liberalise­ring van de markt, waarbij je makelaar kan worden door 500 euro te betalen en een bewijs van goed gedrag en zeden kan voorleggen, is geen goede situatie. Eender wie kan makelaar worden.”

Het lijkt soms dat de makelaars de echte leiders van ons voetbal zijn.

“De grootste makelaar van het moment, Mogi Bayat, is me komen zeggen dat hij bij KRC Genk niet meer moet aankloppen met zijn catalogus vol spelers. Want wij weten zelf wie we willen. En als we een speler van hem willen, zullen we zelf wel bellen. En er zijn zeker nog enkele clubs waar makelaars het sportieve beleid uitmaken. Daarom is het belangrijk dat je als club sterk investeert in de scouting en sportieve leiding. Zo ben je minder afhankelij­k van makelaars. Het feit op zichzelf dat makelaars geld verdienen in voetbal vind ik niet meer dan normaal. Dat is ook zo als je een huis gaat kopen. Maar als je een huis koopt, moet je een alternatie­f achter de hand hebben en niet al je eieren bij één makelaar in het mandje leggen.”

Slotvraagj­e: je gaat nu weer permanent in Antwerpen wonen. Is een terugkeer in de politiek aan de orde?

“Weet je, ik ben altijd een grote supporter van Roger De Vlaeminck geweest. Maar de comeback van Roger De Vlaeminck was niet zijn beste beslissing.” Lees verder op hbvl.be

ZULTE WAREGEM - EUPEN

LOKEREN - KORTRIJK

AA GENT - KV MECHELEN

MOESKROEN - W.-BEVEREN

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium