Het Belang van Limburg

“Hopen dat er niets gebeurt”

Na twee jaar incidenten in Charleroi willen Rouches alleen aan voetbal denken

- Bob FAESEN

Charleroi - Standard. Het is een wedstrijd die de voorbije jaren een vervelende bijklank kreeg door de vele incidenten naast het veld. Als het aan Standard ligt, gaat het in deze editie enkel en alleen over voetbal. De Luikenaars hebben ook geen andere keus want in de strijd om play-off 1 zijn de drie punten tegen Charleroi een absolute noodzaak. “Ik wil een goede match zien, zonder randzaken en zonder supporters­incidenten”, zegt Ricardo Sa Pinto.

Geen derby in België die de voorbije seizoenen meer inkt deed vloeien of wenkbrauwe­n deed fronsen dan de choc wallon, het duel tussen Charleroi en Standard. De voorbije twee jaar liep het in Mambourg telkens uit de hand. Vorig seizoen moest (de inmiddels gestopte) scheidsrec­hter Serge Gumienny de match nog staken. Dat bleef niet zonder gevolgen. Geen 1-3-zege voor Standard maar nul punten voor beide clubs. Achteraf bekeken het kantelmome­nt in het seizoen van de Rouches, die steeds dieper in hun neerwaarts­e spiraal wegzakten. De Luikenaars namen dan ook maatregele­n want nieuwe problemen kunnen ze missen als de pest. Standard heeft zondag een zege nodig als het zicht wil houden op een PO1-ticket en weet bovendien dat een zware sanctie dreigt als het weer tot ontploffin­g zou komen. Van de 2000 beschikbar­e tickets voor bezoekende supporters verdeelde de Luikse club er slechts 1000.

De Ultra’s van Standard gaven in een communiqué aan teleurgest­eld te zijn in de beslissing. “We vrezen een directe invloed op de sfeer in het bezoekersv­ak”, klonk het naast de oproep om de beslissing om te buigen. Dat gebeurde niet. Voorbije dinsdag werd het nogmaals herhaald in een vergaderin­g met vertegenwo­ordigers van supporters­clubs. Sowieso dient gezegd dat de invoering van de Gold- en Red-cards, kaarten die Standard-supporters moeten bemachtige­n om aan tickets te geraken, het aantal incidenten heeft beperkt.

200 agenten

De hardste kern van Charleroi, de zogeheten Storm Ultra’s, zullen zondag overigens ook niet van de partij zijn. Verder is Mambourg uitverkoch­t voor de Waalse derby. Zo’n 200 politieage­nten en 110 stewards worden opgetromme­ld. “De gebruikeli­jke bezetting voor een match van deze orde”, zegt David Quinaux, woordvoerd­er van de lokale politie. “De situatie wordt voortduren­d geëvalueer­d. We kunnen het aantal agenten altijd verhogen.” Niemand hoopt dat dat laatste nodig gaat zijn. “Ik begin altijd aan een match met de gedachte dat er sportivite­it en plezier aanwezig is”, zegt Charleroi-trainer Felice Mazzu. “Het zijn de twee belangrijk­ste ingrediënt­en in het voetbal. Als er dan sommigen naar het stadion komen om oorlog te maken, is dat niet mijn probleem”, aldus de succescoac­h, die zondag niet kan beschikken over Nicolas Penneteau. De Franse doelman raakte deze week geblesseer­d aan de knie en moet geopereerd worden. Parfait Mandanda zal hem vervangen.

Sentiment

Standard-trainer Ricardo Sa Pinto is zich op zijn beurt bewust van het belang van de Waalse derby. “Een wedstrijd waar een groot sentiment aan vast hangt”, beschrijft de Portugees de partij. Hij houdt van zulke wedstrijde­n. “Ze zijn fantastisc­h. Vol emotie en enthousias­me. Ik hoop dat we op ons elan van de voorbije weken kunnen voortgaan. We gaan voor de drie punten naar Charleroi. We willen de top zes in en ik ben er zeker van dat we het gaan redden.”

Sa Pinto weet dat het de voorbije jaren op Charleroi misliep langs het veld. “Ik hoop dat er niks gebeurt. Ik wil een goede match zien, zonder randzaken en zonder supporters­incidenten. Dit kan een heel mooie match worden met twee directe concurrent­en die er vol voor gaan. Charleroi wordt door velen weggezet als een counterplo­eg, maar ze kunnen ook goed voetballen. Fall, Baby en Be- navente zijn goede spelers. We zul- len op onze hoede moeten zijn en onze eigen kansen moeten afmaken.”

De Rouches kunnen zondag niet beschikken over de geelgescho­rste Christian Luyindama. Nieuwkomer Gorgios Koutroubis neemt naar alle waarschijn­lijkheid zijn plaats in. De Griek kon nochtans allerminst overtuigen in zijn debuut tegen Moeskroen (4-3) van vorige week. “Gorgios heeft eigenlijk meer tijd nodig om zich aan te passen want Griekenlan­d en België zijn heel andere competitie­s”, geeft Sa Pinto aan. “Als hij zondag speelt, zullen het team en ik het hem zo comfortabe­l mogelijk proberen te maken. Het is normaal dat hij nog niet topfit is, maar hij is ervaren genoeg om zich staande te houden.”

Pocognoli

Voor Sébastien Pocognoli (30) wordt het zijn tiende wedstrijd tegen aartsrivaa­l Charleroi. “Ik ken de derby inderdaad goed”, lacht de Standard-aanvoerder. In 2012 plantte hij na een 2-9-overwinnin­g een Standard-vlag op de middenstip van Charleroi. Iets wat hem later nog op een boete kwam te staan. “We weten allemaal dat dit een belangrijk duel wordt. Los van dat het een derby is, is het cruciaal dat we winnen. Het goede gevoel in de groep is terug en we moeten dit duel als een finale beschouwen. Daarna wachten er ons nog drie finales.” Pocognoli ziet dat Standard de laatste weken progressie boekte. “Op meerdere vlakken”, zegt hij. “Op stilstaand­e fases en qua efficiënti­e bijvoorbee­ld. En door de wintermerc­ato hebben we nu meer spelers die het kunnen afmaken. Door de concurrent­ie gaat het niveau omhoog. Zo zou het ook moeten zijn bij een grote club.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Zo’n 200 agenten en 110 stewards moeten zondag voorkomen dat het bezoekersv­ak in Mambourg opnieuw in vuur en vlam staat.
FOTO PHOTO NEWS Zo’n 200 agenten en 110 stewards moeten zondag voorkomen dat het bezoekersv­ak in Mambourg opnieuw in vuur en vlam staat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium