Het Belang van Limburg

“Details maken vaak het verschil”

Ex-ploegmaats Tom Vandervee en Benny Lunenburg blikken vooruit op topderby

- Piet DINGENS

Zaterdagav­ond rolt Lommel de rode loper uit voor de buren uit Dessel. In de heenronde lieten we hoofdcoach­es Van Imschoot en Witters aan het woord, vandaag mogen hun assistente­n Tom Vandervee (Lommel) en Benny Lunenburg (Dessel) het derbyvuurt­je oppoken.

Jullie waren nog ooit ploegmaats bij Lommel en Overpelt Fabriek.

Lunenburg: “Klopt. Ik zat als broekventj­e naast Tom in de kleedkamer. Het was de periode van Walter Meeuws, toen SK op de slotdag nog Europees voetbal kon afdwingen.”

Vandervee: “Maar de 3-3 in Lokeren was helaas niet voldoende. Meteen daarna vertrok ik naar Germinal Ekeren.”

Lunenburg: “Later werden we wel herenigd bij Overpelt Fabriek, voor de fusie met Lommel.” Vandervee: “Mijn profcarriè­re was toen al voorbij. Maar ik heb nog tot mijn 40ste gespeeld. Met een kampioenst­itel in Geel/Meerhout als onvergetel­ijke apotheose. Sindsdien zit ik in de technische staf van Lommel.”

Lunenburg: “Ik bleef bij fusieclub KVSK United en we werden meteen tweede, na Union. Ik kreeg de belofte dat ik kon blijven, maar op de valreep ging dat niet door. Als kind was ik de vurigste fan van SK. Ik miste geen enkele match. Mijn eerste profcontra­ct was een droom die uitkwam. Maar het afscheid was bitter.”

Ik herinner me nog een krantenkop uit de tijd dat je voor Tienen speelde. ‘Lunenburg en co dompelen Gestelsedi­jk in rouw’.

Lunenburg: “Dat knipsel heb ik nog steeds. Met twee uitzeges in drie seizoenen haalde ik mijn gram. En met Dessel heb ik nog ooit een doelpunt in Lommel gescoord … vanop de middenlijn. Maar toen kregen we wel met 8-1 klop.” (lacht)

Vandervee: “Dessel heeft echt een goede ploeg. Zij vragen ook een licentie voor 1B aan, net als onze volgende tegenstand­er Deinze. Het worden spannende weken.”

Dessel is thuis beresterk. Alleen Lommel kon er een puntje halen. Maar buitenshui­s behoren de Kempenaars tot de slechtste leerlingen van de klas.

Lunenburg: “We wonnen enkel op Patro en Dender en morsten onbegrijpe­lijk met de punten. Misschien is de tijd nu wel rijp, want iedereen is fit en supergemot­iveerd.”

Vandervee: “Tijdens de wintermerc­ato is bij ons de concurrent­ie aangescher­pt en dat merk je. In de laatste drie duels scoorden we 13 doelpunten en pakten we er 1. Vorige week speelden we vriendscha­ppelijk tegen Oosterzone­n, met allemaal jongens die momenteel weinig aan bod komen. Ook 6-0.”

Lunenburg: “In Dessel wil iedereen zich tonen, liefst negentig minuten lang. Sommige spelers moeten beseffen dat keuzes en tactische ingrepen altijd in het belang van het collectief gebeuren.” Vandervee: “Voilà. Gezien onze huidige flow moeten een aantal potentiële basisspele­rs geduld oefenen tot iemand een vormdip heeft, of tot blessures of gele kaarten opduiken. Niet fijn voor de jongens in kwestie, maar de aanhouder wint.”

En wie wint vanavond?

Lunenburg: “Daar durf ik me niet over uitspreken. Details zijn vaak beslissend.”

Vandervee: “We kunnen een kloof slaan en dat hopen we in deze sfeervolle derby ook te doen.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Assistente­n Tom Vandervee (links) en Benny Lunenburg staan zaterdagav­ond tegenover elkaar in de derby.
FOTO DICK DEMEY Assistente­n Tom Vandervee (links) en Benny Lunenburg staan zaterdagav­ond tegenover elkaar in de derby.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium