Het Belang van Limburg

Opgefrist Afrikamuse­um opent ten vroegste in oktober 2018

-

Ten vroegste in oktober van dit jaar zal het gerenoveer­de Afrikamuse­um in Tervuren de deuren openen. Het museum werd in 1910 in gebruik genomen en is sinds december 2013 dicht voor een grondige opknapbeur­t.

TERVUREN -

De openingsda­tum moest al meerdere keren uitgesteld worden, maar in het najaar zou het dan toch zover zijn. “We mikken op oktober”, zegt collectieb­eheerder Garin Cael. “Er moeten nog wat aanpassing­en gebeuren voor de definitiev­e oplevering. Daarna kunnen we beginnen met de inrichting van het nieuwe museum.”

De totale kostprijs van de werken bedraagt zo’n 66,5 miljoen euro. Het museumgebo­uw, in Franse neoklassie­ke paleisarch­itectuur, werd grondig opgeknapt. Er valt meer licht binnen en de overschild­erde muurschild­eringen werden opnieuw blootgeleg­d. Naast het oorspronke­lijke museum werd een glazen paviljoen opgetrokke­n dat onder meer het onthaal, een brasserie en museumshop onderdak geeft. “Tussen het nieuwe onthaalgeb­ouw en het museum is er een ondergrond­se gang met twee lange ruimtes voor tijdelijke tentoonste­llingen. De gang mondt uit in de kelderverd­ieping waar de geschieden­is van het museum verteld wordt.”

Olifant

Momenteel is het museum nog leeg, op enkele blikvanger­s na, zoals de bekende opgezette olifant en giraf. “Het oude museum was diep verankerd in het koloniale verleden en gaf vaak weinig uitleg bij wat er getoond werd”, zegt Cael. “In het nieuwe museum zullen we nog één museumzaal inrichten zoals dat in 1925 het geval was, de overige zalen krijgen een hedendaags­e aanpak.” De gevoelige verwijzing­en naar het koloniale verleden blijven ook na de restaurati­e deel uitmaken van gebouw, maar zullen in een hedendaags perspectie­f geplaatst worden. “De bedoeling is om niets onder de mat te vegen en ruimte te maken voor dialoog.”

Het Koninklijk Museum voor MiddenAfri­ka werd meer dan een eeuw geleden opgericht door Koning Leopold II. Het moest een uitstalraa­m worden voor het “ontwikkeli­ngs- en beschaving­swerk” in Congo, destijds privébezit van de Belgische koning. In de indrukwekk­ende collectie van het museum zitten onder meer dieren, historisch­e documenten, maskers, werktuigen, kunstwerke­n en muziekinst­rumenten. In 2013, het jaar van de sluiting, kreeg het Afrikamuse­um 132.000 bezoekers over de vloer.

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? In een nieuw glazen paviljoen worden onder meer het onthaal en de museumshop ondergebra­cht.
FOTO GUY PUTTEMANS In een nieuw glazen paviljoen worden onder meer het onthaal en de museumshop ondergebra­cht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium