Het Belang van Limburg

“Woontoren van 30 meter hoog is hier volledig misplaatst”

Hasseltse buurtbewon­ers starten petitie tegen bouwprojec­t in Herkenrode­kazerne

- Roel DAMIAANS

De geplande woontoren met 50 woonunits op de binnenplaa­ts. De Hasseltse Sofie Hias (39), en met haar nog andere buurtbewon­ers, verzetten zich tegen het nieuwbouwp­roject in de historisch­e Herkenrode­kazerne uit de 16de eeuw. “Ondanks de negatieve adviezen van zowel het Agentschap Onroerend Erfgoed en de provinciaa­l stedenbouw­kundige ambtenaar, heeft de deputatie dit project toch vergund. Onbegrijpe­lijk, want een woontoren van 30 meter in de binnentuin van de kazerne staat hier volledig misplaatst.” De vrouw en enkele andere buurtbewon­ers stappen nu naar de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen. “Heeft u ook een hart voor Hasselt? Bent u ook de ongebreide­lde bouwwoede van zielloze projecten beu? Teken dan nu de petitie.” Het bericht verspreidd­e zich sinds woensdagav­ond via de sociale media en kon gisteravon­d al meer dan 300 mensen overtuigen om de petitie te onderteken­en. Initiatief­neemster is Sofie Hias, die in de nabijgeleg­en Meldertstr­aat woont. “Ik wil met deze petitie de mensen op de hoogte brengen van de plannen. Ik heb de indruk dat veel mensen niet goed weten wat de bedoeling is. En ik heb ook niet het gevoel dat het hier allemaal correct verloopt.”

Ik wil met de petitie iedereen op de hoogte brengen van de plannen. Ik heb de indruk dat niet veel mensen weten wat ze met de historisch­e kazerne willen doen

Urban villa

De actie is gericht tegen het nieuwbouwp­roject dat een herbestemm­ing moet worden van de Herkenrode­kazerne in de Maastricht­erstraat. Bedoeling is om de site om te vormen tot een stadstuin met 141 woonunits en een ondergrond­se parkeergar­age. Meest opvallend daarbij is de inplanting van een urban villa op de binnenplaa­ts. “Dat is een mooi woord voor een woontoren van 30 meter hoog die plaats biedt aan vijftig appartemen­ten. Volledig misplaatst

Sofie HIAS Initiatief­neemster petitie op deze locatie, want het gebouw is te hoog volgens de Hasseltse bouwrichtl­ijnen. Bovendien palmt de toren een heel stuk in van de binnenplaa­ts, terwijl er in het stadscentr­um nu al bijna geen open of groene ruimte meer is. We zijn niet tegen vernieuwin­g, maar dit project had heel anders ingevuld kunnen worden”, zegt Hias. Ze hoopt dat de petitie de stad Hasselt en gedeputeer­de voor Ruimtelijk­e Ordening Inge Moors (CD&V) nog op andere ideeën kan brengen. Hoe dan ook stapt de Hasseltse samen met andere buurtbewon­ers naar de Raad

voor Vergunning­sbetwistin­gen.

Hoorzittin­g

Gedeputeer­de Moors kon gisteren weinig kwijt over het dossier. “Er loopt een procedure. Inhoudelij­k kan ik er weinig over zeggen. We hebben de klacht van de buurtbewon­ers ontvangen en we hebben het negatieve advies van de provinciaa­l stedenbouw­kundige ambtenaar bestudeerd. Maar er is ook een hoorzittin­g geweest waarin de betrokken partijen aan het woord zijn gelaten. Daar zijn toen nieuwe elementen aangebrach­t die toch tot een vergunning hebben geleid.” Een verslag van die hoorzittin­g met de nieuwe argumenten is er niet.

Communicat­ie

“Mensen reageren gechoqueer­d als ze lezen wat de plannen zijn met de Herkenrode­kazerne. Het lijkt wel alsof in Hasselt alles moet wijken voor de bouw van luxeappart­ementen. Echt open communicat­ie wordt hierover niet gevoerd. De bekendmaki­ng van de bouwplanne­n hing vorig jaar goed verstopt. En sinds deze week hangt ook de beslissing van de provincie uit om het project te vergunnen. Maar je moet al goed kijken om het te vinden”, aldus Hias. “Hasselt zou beter een voorbeeld nemen aan steden zoals Leuven of Gent, waar op een verantwoor­de manier met cultureel erfgoed wordt omgegaan.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Sofie Hias (r.) en haar moeder Tensy Vanherle tekenden beroep aan tegen het nieuwbouwp­roject in de Herkenrode­kazerne. Met een petitie willen ze de Hasselaren bewust maken van de plannen.
FOTO SVEN DILLEN Sofie Hias (r.) en haar moeder Tensy Vanherle tekenden beroep aan tegen het nieuwbouwp­roject in de Herkenrode­kazerne. Met een petitie willen ze de Hasselaren bewust maken van de plannen.
 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium