Het Belang van Limburg

“Waarom is armoede in Genk zo groot?”

- Chris NELIS

Natacha Batello (30) uit Genk vraagt zich af waarom de kinderarmo­ede in Genk zo groot is. Van burgemeest­er Wim Dries (CD&V) wil ze weten wat hieraan gedaan wordt. Natacha Battello (30) vraagt zich af waarom de armoede en vooral kinderarmo­ede in Genk zo groot is. Als alleenstaa­nde mama die het moet rooien met een invalidite­itsuitkeri­ng is ze, ervaringsd­eskundige. “Ik woon in Kolderbos en daar is de armoede zo schrijnend zichtbaar”, zucht ze. “Enkele jaren geleden leefde 25 procent van de kinderen in Genk onder de armoedegre­ns”, gaat Natacha verder. “Ik herinner mij dat het stadsbestu­ur destijds beloofde daar iets aan te doen. Maar nu lees ik dat de kinderarmo­ede gestegen is tot 30 procent. Ik zie het ook rondom mij heen toenemen. Kinderen die geen boterhamme­n mee naar school krijgen omdat er geen geld voor is. Of niet naar de dokter gaan omdat ze het niet kunnen betalen. Ik heb zelf aan de hand gehad dat mijn dochter haar amandelen moest laten weghalen, maar dat het twee keer uitgesteld werd omdat ik geen voorschot kon betalen. Bovendien vraag ik mij af waarom het enige opvanghuis voor daklozen in Genk gesloten moest worden.”

Ford

“De reden waarom Genk hoog scoort op de armoedesch­aal heeft vooral te maken met de meting. Die is gebaseerd op onder meer de arbeidssit­uatie, de opleiding van de ouders en het beschikbaa­r maandinkom­en”, zegt burgemeest­er Wim Dries. “Men berekent steeds over een periode van drie jaren. Dat wil zeggen dat onder meer de sluiting van Ford Genk en de toeleveran­ciers van invloed is op de werklooshe­id en dus ook op de cijfers rond armoede.”

Talentcoac­hes

Wim Dries: “Samen met het OCMW hebben we de afgelopen tien jaar heel veel maatregele­n genomen om de situatie in Genk te verbeteren. We investeren hiervoor jaarlijks meerdere miljoenen. Zo is de dienst Tewerkstel­ling uitgebouwd met jobcoaches en een werkstatio­n. Het OCMW heeft twee experten in kinderarmo­ede aangesteld die bij huisgezinn­en nagaan op welke manieren ze ondersteun­d kunnen worden. We zijn er ook in geslaagd om de

LEES MEER OVER DE LIMBURGSE POLITIEK OP WWW.HBVL.BE/GR2018

ongekwalif­iceerde uitstroom van 21 procent naar 15 procent terug te brengen. Dat is het gevolg van onze onderwijss­teunende aanpak. Het gemiddelde in Vlaanderen bedraagt 12 procent. We hebben heel veel sociale huisvestin­g in Genk en zetten sterk in om te voorkomen dat mensen uit hun huis worden gezet. Met de uitbouw van campus O3, Huis van het kind, het project Kind en Taal en met de talentcoac­hes werken we bovendien heel gericht aan de ontwikkeli­ng van een kind.”

Daklozen

Natacha vraagt zich ook af waarom er geen huis voor daklozen meer is in Genk. Dat heeft, volgens burgemeest­er Dries, te maken met de aanpak van CAW Limburg. “We hebben als OCMW een overeenkom­st met het CAW voor het organisere­n van noodopvang”, gaat Dries verder. “Wij betalen als stad hiervoor. Het CAW heeft een nieuw centrum gebouwd in Hasselt waar men opvang voorziet voor wie in een noodsituat­ie zit. Bewoners van Genk krijgen tickets voor het openbaar vervoer om ernaar toe te gaan. Genk heeft vier daklozen. We hebben wel winterdago­pvang in Crème brulée en elk jaar screenen we samen met het CAW daklozen om te zoeken naar een oplossing op maat.”

 ?? Foto CHRIS NELIS ?? Natacha Battello: “Ik zie de armoede rondom mij heen toenemen. Geen boterhamme­tjes voor de kinderen of niet naar de dokter omdat er geen geld voor is.”
Foto CHRIS NELIS Natacha Battello: “Ik zie de armoede rondom mij heen toenemen. Geen boterhamme­tjes voor de kinderen of niet naar de dokter omdat er geen geld voor is.”
 ?? Foto RGG ?? Wim Dries
Foto RGG Wim Dries

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium