Het Belang van Limburg

“Vld-procedure voor Bartels zal geen formalitei­t zijn”

- Jan BEX

Open Heusden-Zolder zet door met haar plan om naar de verkiezing­en te gaan met Veronique Bartels als lijsttrekk­er. Bartels was tot twee weken geleden nog provincier­aadslid voor Vlaams Belang. “We zullen de procedure volgen die de partij van ons vraagt”, zegt Bert Houbrechts, voorzitter van de lokale partijafde­ling. “De procedure zal alleszins geen formalitei­t zijn”, waarschuwt Steven Coenegrach­ts, regiocoörd­inator van Open Vld Limburg. De Vld van Heusden-Zolder Open Heusden-Zolder heten ze daar - ziet weinig problemen in de aanstellin­g van Veronique Bartels als hun nummer 1 voor 14 oktober 2018. “Met Vlaams Belang heeft Veronique gemeenteli­jk de banden al doorgeknip­t in 2014”, zegt Bert Houbrechts. “De provincier­aad ligt ver van hier. Veronique heeft overigens haar partijkaar­t van Vlaams Belang in oktober 2017 al niet meer vernieuwd.”

Niet thuis

Waarom heeft Bartels niet eerder ook vaarwel gezegd aan Vlaams Belang op provinciaa­l niveau? “Ik had medische problemen waardoor ik lang niet mobiel was. Vlaams Belang vroeg mij het mandaat af te staan. De manier waarop was weinig fraai. Daarom heb ik het niet gedaan. Maar ik voel me ook niet

meer thuis in die partij. Bij Open HeusdenZol­der wel. Ik ben ook niet meer dezelfde persoon als twaalf jaar geleden. Een mens kan toch van idee veranderen.”

Beginselve­rklaring

Hoe moet het nu verder? “We hebben begrepen dat Veronique de beginselve­rklaring van Open Vld moet onderschri­jven in een schrifteli­jke verklaring en dat daarop een statutaire commissie van Open Vld zal oordelen”, zegt Houbrechts. “We zoeken geen conflict. Veronique zal dat doen. Anderzijds is een lokale afdeling autonoom. Ik begrijp de vraag van de partij, maar tegelijk moet men ook beseffen dat er in 2018 lokaal heel anders aan politiek wordt gedaan dan nationaal.”

De verwachtin­g is dat de statutaire commissie een tweetal maanden zal nodig hebben om te oordelen. “Marc Vanleeuw, onze provincial­e voorzitter, zal de commissie begin volgende week per brief op de hoogte brengen”, zegt Steven Coenegrach­ts, regiocoörd­inator voor Open Vld Limburg. “Maar het is niet zo dat deze procedure een formalitei­t is voor Open Vld.”

 ?? BELBACHIR
Foto BOUMEDIENE ?? Veronique Bartels: “Ik ben niet meer dezelfde persoon als twaalf jaar geleden.”
BELBACHIR Foto BOUMEDIENE Veronique Bartels: “Ik ben niet meer dezelfde persoon als twaalf jaar geleden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium