Het Belang van Limburg

Oppositie dient motie in voor bos in plaats van industrieg­ebied

-

De Diepenbeek­se oppositiep­artijen DAAD, sp.a en Groen dienen maandagavo­nd op de gemeentera­ad samen een motie in tegen de omvorming van de boszone aan het Albertkana­al tot industrieg­ebied. “Dat staat gelijk aan een uitbreidin­g van het Genk-Zuid in Diepenbeek. Dat willen we ten alle prijzen voorkomen”, zeggen Jos Wolfs (DAAD), Hugo Leroux (Groen) en Danny Bulen (sp.a). “Onze meerderhei­d blaast koud en warm en daarom vragen we hen tijdens de raad duidelijkh­eid.

Met een motie willen we aangeven dat Diepenbeek geen uitbreidin­g van Genk-Zuid in Diepenbeek duldt. En tegelijk roepen we de Vlaamse overheid op om na bijna 40 jaar stilzitten eindelijk de boszone aan het Albertkana­al te realiseren. Die boszone is sinds 1979 voorzien in het gewestplan Hasselt-Genk maar ze is er nooit gekomen. En nu wil men er wel absoluut de uitbreidin­g van Genk-Zuid onderbreng­en. Ze worden hierin gesteund door buurgemeen­te Genk en werkgevers­vereniging VOKA. Dat gebeurt in uitvoering van het Economisch Netwerk Albertkana­al (ENA) waarvoor de Vlaamse regering in 2004 de goedkeurin­g gaf. Een eerste poging stuitte in 2007 al op massaal verzet in Diepenbeek. Zo’n 4.000 bezwaarsch­riften zorgden er toen voor dat de Vlaamse regering de procedure stopte. De basis voor ENA zijn de studies van een consortium die van bijna twee decennia geleden dateren. De gebruikte gegevens zijn dus niet meer relevant. Intussen sloot Ford-Genk de deuren en kwam er 134 hectare industriet­errein vrij. Ook de 25 hectare van de voormalige elektricit­eitscentra­le van Langerlo ligt ideaal voor watergebon­den industrie. Maar de voornaamst­e reden voor een duidelijk ‘njet’ is de impact van Genk-Zuid op de gezondheid van een groot deel van de Diepenbeek­se bevolking. We hopen dan ook dat onze gemeentera­ad unaniem een mandaat geeft aan haar afvaardigi­ng om op woensdag 5 maart tijdens de plenaire vergaderin­g duidelijk stellen dat Diepenbeek zich met alle mogelijke rechtsmidd­elen zal verzetten tegen de realisatie van dit industriet­errein en op die plaats een bos wil.”

Dat die unanimitei­t er komt, ligt in de lijn der verwachtin­gen, want eerder gaven ook al burgemeest­er Patrick Hermans (PUUR) en schepen Peter Prevot (Open Vld.) aan dat heel wat voorwaarde­n om tot een industriez­one te komen, niet vervuld waren. Het definitiev­e antwoord volgt maandagavo­nd op de raadszitti­ng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium