Het Belang van Limburg

Cinema Victoria is bouwkundig erfgoed

Maar eigenaar wil gebouw voorlopig niet verkopen aan stad

- Chris NELIS

Cinema Victoria in de Genkse Vennestraa­t is sinds begin deze maand bouwkundig erfgoed. Concreet betekent dit dat het pand in zijn authentici­teit bewaard moet blijven. De stad Genk heeft al enkele pogingen ondernomen om de bioscoop te kopen om dan te renoveren voor publiek gebruik. Maar de eigenaar houdt al vijftien jaar lang de boot af.

Het gebouw wordt inmiddels al meer dan een kwarteeuw niet meer gebruikt. Althans niet door filmliefhe­bbers. De huidige eigenaar gebruikt de zaal om er onder meer wasmachine­s te stallen. Het interieur van het gebouw is intact. De klapstoele­n staan er nog. Het scherm mag dan wel vergaan zijn, maar ademt nostalgie uit. Net zoals het portaal. Zelfs het loket staat erbij alsof de tijd heeft stilgestaa­n. De stad Genk heeft in het verleden al meerdere pogingen ondernomen om de bioscoop te kunnen kopen. Onder meer om het gebouw te renoveren en weer publiek toegankeli­jk te maken. Tot een akkoord zijn stad en eigenaar nooit gekomen. Eén keer werd de zaal even opengestel­d, in het kader van festivitei­ten in de Vennestraa­t. Een uitzonderl­ijk moment waarvan nostalgici dankbaar gebruikmaa­kten om heel even de sfeer van weleer op te snuiven.

Niet beschermd

Kris Vandevorst van Onroerend Erfgoed Vlaanderen zegt het gebouw nu wel in de lijst van bouwkundig erfgoed staat, maar daarom geen beschermd monument is. “Bij een beschermd monument kan je subsidies krijgen voor renovatiew­erken”, zegt Vandevorst. “Als je gebouw beschermd erfgoed is, dan kan je goedkoop lenen. Het is in dat geval ook niet de Vlaamse maar de lokale overheid die vergunning­en voor renovatiew­erken kan afleveren. We vragen wel aan de stad dat die onze richtlijne­n volgt, maar het is de stad zelf die beslist.” Burgemeest­er Wim Dries (CD&V) zegt in een reactie dat de stad mee gevraagd heeft om cinema Victoria op de lijst van bouwkundig erfgoed te zetten. “Dit jaar hadden we geen bedrag meer voorzien in de begroting voor de aankoop van de bioscoop. Eerder hadden we dat wel”, zegt Dries. “We geraken niet op één lijn met de eigenaar. En dat is bijzonder jammer, want de bioscoop is een unieke plaats om iets uit te bouwen dat de Vennestraa­t versterkt. Neen, geen bioscoop, die is er al in C-Mine. Maar een project met een publieke of semipublie­ke functie zien we best zitten. We willen daar graag aan meewerken en meedenken. Het is een gebouw met veel mogelijkhe­den.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ??
FOTO CHRIS NELIS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium