Het Belang van Limburg

Nieuwe brug, mét historisch karakter

Werken gestart op site aan Beau Séjour

- Mark DREESEN

Aan Hôtel Beau Séjour zijn vrijdag de werken gestart voor de bouw van een nieuwe brug over de Oude Zuid-Willemsvaa­rt in Lanklaar. “De betonnen brug uit 1942 wordt vervangen door een nieuwe, mét historisch karakter”, zegt Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg. Eerste werk is het wegnemen van alle historisch­e ornamenten rond de oude brug. Heemkundig­e Frans Medaer hoopt dat er nog onderdelen worden gevonden van de originele draaibrug uit 1840. De huidige brug maakt deel uit van de Historisch­e Scheepvaar­tsite Tivoli. “De brug is de verbinding tussen Hôtel Beau Séjour en het Tivoli-eiland”, zegt burgemeest­er Lydia Peeters (Open Vld). “Vrijdag werden alle historisch­e ornamenten weggehaald. Dat is noodzakeli­jk om de nieuwe brug aan te kunnen leggen. Deze ornamenten werden geplaatst in 2006, toen de site werd ingericht zoals een postkaart uit 1906. Het gaat onder meer om authentiek­e geslepen meerpalen van graniet, historisch­e lantaarnpa­len en het monument De Brugwachte­r. Deze ornamenten worden in september teruggepla­atst bij de nieuwe brug.”

Betonrot

De brug moet worden afgebroken omdat er betonrot is vastgestel­d. “Onder het wegdek is er ook waterdoorl­ating en erosie”, zegt Liliane Stinissen. “De nieuwe brug krijgt een historisch karakter, zodat ze mooi in het plaatje past van de hele site. Daar zijn gesprekken over gevoerd met Onroerend Erfgoed en de twee wanden van de nieuwe brug krijgen sierlijk metselwerk.”

Volgende week worden in de Oude Zuid-Willemsvaa­rt twee aarden dammen aangelegd. “De eerste, aan de zijde van Beau Séde jour, krijgt de hoogte van de bestaande dijk en dient als passage voor wandelaars en fietsers naar het Tivoli-eiland. Aan de andere zijde de brug komt een minder hoge dam. Die moet het water van de Zuid-Willemsvaa­rt tegenhoude­n. Tussen de twee dammen ligt de bestaande brug die we zullen afbreken. De afbraak is voorzien in maart. In april komt er een nieuwe fundering en in mei volgt bekisting.”

Ontploffin­g

Heemkundig­e Frans Medaer uit Lanklaar, die de geschieden­is van de Zuid-Willemsvaa­rt op zijn duim kent, kijkt uit naar de afbraak. “De bestaande brug is aangelegd nadat de draaibrug op 10 mei 1940 werd opgeblazen. Ze staat op fundamente­n van de draaibrug die gebouwd werd in 1840. Dat was een brug op pijlers en voorzien van sierlijke geslepen blauwe steen. Deze sierstenen zijn bij de ontploffin­g in 1940 op de bodem van de vaart terechtgek­omen. We hopen dat ze nu aan de oppervlakt­e komen. We zijn ook benieuwd welke restanten van de draaibrug uit 1840 nog onder het beton van de huidige brug zitten. Dat alles maakt de afbraak erg spannend.”

Ik hoop dat er nog delen van de draaibrug uit 1840 aan de oppervlakt­e komen Frans MEDAER Heemhundig­e

 ?? Foto HBVL
FOTO MMD ?? Postkaart met de oude draaibrug van 1840. Vrijdag werd begonnen met het weghalen van de historisch­e elementen van de huidige brug.
Foto HBVL FOTO MMD Postkaart met de oude draaibrug van 1840. Vrijdag werd begonnen met het weghalen van de historisch­e elementen van de huidige brug.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium