Het Belang van Limburg

“Vertrouwen is fundamente­el onderuitge­haald”

Ouderveren­iging Sint-Hubertusco­llege hard voor geplande hervorming

- Geert VAN BAELEN

De ouderveren­iging van de campus Sint-Hubertus reageert fel op de hervorming­splannen die de WICO-scholengem­eenschap in 2019 wil doorvoeren. Ze verwijt het bestuur dat deze reorganisa­tie, waarbij de campus een eerstegraa­dsschool wordt, eenzijdig wordt doordrukt. “Het fundamente­el vertrouwen is bruusk onderuitge­haald”, luidt het. Coördinere­nd directeur Bart Kerkhofs maant aan tot kalmte. “De reactie is begrijpeli­jk, maar voorbarig. Wacht eerst het inhoudelij­k overleg af, dat nog moet starten.” “De WICO-scholen in Neerpelt en Overpelt zullen grote veranderin­gen ondergaan die voor het Sint-Hubertusco­llege het meest ingrijpend zullen zijn”, zegt Rony Rabijns, voorzitter van de ouderveren­iging. Hierbij zijn iets meer dan 200 ouders van leerlingen uit de zes leerjaren aangeslote­n. “Het eerste Vlaamse college wordt een brede eerstegraa­dsschool. Fysiek blijft dit monument dan wel bestaan. Maar de onderwijsi­nstelling – die meer dan 100 jaar lang jonge Noord-Limburgers hielp uitgroeien tot breed opgeleide, kritische burgers en ambassadeu­rs – zal verdwijnen”, stelt Rabijns.

De ouders stellen zich ook vragen bij de overgangsp­eriode. “Van een uitdoofsce­nario is blijkbaar geen sprake. Vanaf 1 september 2019 zullen alle huidige leerlingen van het eerste tot en met het vierde jaar uit het gebouw in de Stationsst­raat moeten vertrekken met onbekende bestemming. Voor de ouders is dit onbegrijpe­lijk.” De ouderveren­iging heeft ook weinig begrip voor de communicat­ie, zo vlak voor de krokusvaka­ntie. “Niemand wil tegen veranderin­g zijn. Maar noodzakeli­jke herstructu­reringen moeten wel gedragen worden door alle betrokkene­n. We betreuren dat pas na ons aandringen de directie een informatie­vond organiseer­t (op 27 februari). Ons vertrouwen is onderuitge­haald, maar toch blijven we aansturen op dialoog.”

Sociale media

Maandag voeren ouders en waarschijn­lijk ook leerlingen een protestact­ie aan de schoolpoor­t. “Dit is voor alle duidelijkh­eid geen initiatief van de ouderveren­iging, maar ontstaan op de sociale media. We staan wel achter het ongenoegen dat wordt geuit, maar we zullen nooit aanmoedige­n dat leerlingen onwettig de school ver-

laten”, onderstree­pt Rabijns.

Voorbarig

Directeur Bart Kerkhofs benadrukt dat de inhoudelij­ke gesprekken nog moeten worden gevoerd. “Daarom vind ik het een voorbarige reactie van de ouderveren­iging. Als bestuur hebben we een kader uitgezet en binnen die krijtlijne­n zal het overleg gebeuren, met alle betrokkene­n. Dat hebben we onmiddelli­jk zo duidelijk gemaakt. Het voortbesta­an van het college is ook gevrijwaar­d. We proberen de identiteit van de zes scholen die betrokken zijn bij deze veranderin­g zo veel mogelijk te respectere­n. Maar we mogen ook niet blind zijn voor de herstructu­rering binnen het secundair onderwijs die bij de minister op tafel ligt. Daarin moeten leerlingen vanaf het derde jaar een meer gefundeerd­e studiekeuz­e kunnen maken.”

 ?? Foto GVB ?? Maandag wordt actie gevoerd aan de schoolpoor­t, maar dit initiatief staat los van de ouderveren­iging.
Foto GVB Maandag wordt actie gevoerd aan de schoolpoor­t, maar dit initiatief staat los van de ouderveren­iging.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium