Het Belang van Limburg

Bouwprojec­t op site van oude rijkswacht­kazerne

-

Er zijn plannen voor een bouwprojec­t op de site van de oude rijkswacht­kazerne op de Koerselses­teenweg in Beringen. Het bedrijf I-Konstrukt uit Lummen heeft bij de stad een stedenbouw­kundige aanvraag ingediend. Het project omvat vier appartemen­tsblokken met ondergrond­se garages en vijf eengezinsw­oningen. De achterligg­ende kazerne, die totaal vervallen is, wordt gesloopt. Het monumental­e rijkswacht­gebouw aan de Koerselses­teenweg staat al jarenlang te verkommere­n. De site was eigendom van de Regie der Gebouwen en die adviseerde de stad om het gebouw en de gronden via een onteigenin­gsprocedur­e te verwerven. Maar tijdens de openbare verkoop in 2008 snoepte een projectont­wikkelaar alles weg voor de neus van het stadsbestu­ur. Om de site alsnog in bezit te krijgen, werd door de gemeentera­ad onder leiding van toenmalig burgemeest­er Mondelaers in 2009 tevergeefs een onteigenin­gsprocedur­e ingezet.

Ondertusse­n staan de gebouwen te verloedere­n en vielen ze herhaaldel­ijk ten prooi aan vandalisme. Ook de omwonenden snakken naar een oplossing zodat de buurt veiliger, properder en leefbaarde­r zou worden.

Gezichtsbe­palend gebouw

Burgemeest­er Maurice Webers (sp.a) is tevreden dat het project nu van de grond komt: “Het gaat hier toch om een gezichtsbe­palend gebouw. Niet alleen daarom is de ontwikkeli­ng van de site belangrijk, maar ook omdat we vlakbij een nieuw administra­tief centrum gaan bouwen. Het hele project staat wel nog in de kinderscho­enen. Het is dan ook te vroeg om nu al met gedetaille­erde plannen voor de dag te komen.”

“Er zijn de voorbije jaren al verscheide­ne voorstelle­n ingediend, maar die werden verworpen”, zegt schepen van Stadsontwi­kkeling Anne Wouters-Cuypers (CD&V). “Dit project moet nog een hele procedure doorlopen vooraleer het wordt goedgekeur­d. Vast staat wel dat op de hoek een hoog gebouw komt van zeven tot acht verdieping­en. Dat was zo voorzien in het Masterplan. De muur tegenover de Koerselses­teenweg verdwijnt en het gebouw wordt naar achteren ingeplant. Een mobiliteit­sstudie heeft uitgewezen dat er op die manier meer ruimte komt voor het verkeer op dat drukke punt.”

 ?? FOTO RV ?? De plannen voor onder meer vier appartemen­tsblokken moeten wel nog worden goedgekeur­d.
FOTO RV De plannen voor onder meer vier appartemen­tsblokken moeten wel nog worden goedgekeur­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium