Het Belang van Limburg

Belgische kazen

- Door Dominiek Claes

Ach, wij Belgen zijn nog altijd een beetje een land van dwarsligge­rs. U herinnert zich wellicht die reclame voor Belgische kazen, waarin de Belg wordt afgeschild­erd als een koppigaard, met een hoog gehalte aan je-m’en-foutisme, met een eigen karakter en behoorlijk wantrouwen tegenover regels en overheden. Wij zijn doorzetter­s en plantrekke­rs, durvers met een hoek af. Net zoals de Belgische kazen. Dat blijkt alvast ook uit de cijfers die staatssecr­etaris voor Bestrijdin­g van de Sociale Fraude Philippe De Backer (Open Vld) gisteren de wereld instuurde. De staatssecr­etaris wist niet zonder trots te melden dat zijn heilige strijd vorig jaar een recordopbr­engst van 266 miljoen euro heeft opgebracht. Daarvoor heeft de staatssecr­etaris meer controles, meer controleur­s, en verbinding­en tussen een hoop databanken en instelling­en in de strijd geworpen. Met als resultaat dat de strijd tegen sociale fraude vorig jaar twee keer meer heeft opgebracht dan in 2014, het laatste jaar van de vorig legislatuu­r. Applaus op de meeste banken.

Dat de staatssecr­etaris de gaten in de kaas van de staatsinko­msten wil dichten, valt inderdaad toe te juichen. We kunnen ons toch niet langer verschuile­n achter het historisch feit dat ons land in het verleden zo vaak door andere mogendhede­n onder de voet is gelopen, waardoor wij Vlamingen en Belgen van het ontduiken en ontwijken van belastinge­n en andere regels een nationale sport zijn gaan maken. Het was de normaalste zaak van de wereld geworden dat wij die overheerse­rs zoveel stokken als mogelijk in de belastingw­ielen staken. Wie dat niet deed, was geen echte Belg, geen echte Vlaming. Ondertusse­n zijn we al meer dan 180 jaar onafhankel­ijk. De Belgen zijn hun eigen staat, de Vlamingen zijn hun eigen regio. We kunnen niet langer onverschil­lig zijn tegenover de inkomsten van de overheden, het zijn onze inkomsten. Werkgevers die met uitgekookt­e constructi­es buitenland­ers aan een hongerloon inschakele­n, schaden de vele andere werkgevers die de regels wel volgen en prijzen hen uit de markt. Wie bovenop zijn ziekte-uitkering in het zwart bijklust, raakt aan de uitkering van een echt zieke. De gaten in de Belgische kaas moeten dicht, dixit De Backer. Helemaal akkoord. Maar de politici moeten wat dat betreft ook de hand in eigen boezem steken. Er blijven maar verhalen opduiken waarbij de politici zelf getuigen van een beschamend­e graaicultu­ur, zoals recent nog bij de Brusselse vzw Gial waar een directeur 18 jaar lang 1.000 euro per dag als consultant werd betaald. Als de politici willen dat de Belgen de regels naleven, dan zullen ze dat soort kankers en uitwassen met minstens evenveel vuur moeten bestrijden.

Werkgevers die met uitgekookt­e constructi­es buitenland­ers aan een hongerloon inschakele­n, schaden de vele andere werkgevers die de regels wel volgen en prijzen hen uit de markt. Wie bovenop zijn ziekte-uitkering in het zwart bijklust, raakt aan de uitkering van een echt zieke

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium