Het Belang van Limburg

Orgaandono­r worden kan binnenkort ook via huisdokter of internet

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - Wie orgaandono­r wil worden, moet binnenkort niet meer naar het gemeentehu­is. Ook via de huisdokter of zelfs het internet moeten mensen zich kunnen registrere­n als donor, zo vinden de federale meerderhei­dspartijen N-VA, CD&V en Open Vld. De maatregel moet het aantal orgaandono­ren opdrijven. In ons land is in principe iedereen orgaandono­r, tenzij je jezelf uitschrijf­t via een negatieve registrati­e. Hoewel ‘slechts’ 193.149 Belgen dat vandaag hebben gedaan, blijven de wachtlijst­en lang. Exact 1.292 mensen wachten op dit moment op een geschikte donor. Het probleem is dat de vraag naar orgaandona­tie nu vaak pas na het overlijden komt. Op dat emotioneel beladen moment wordt de familie plots geconfront­eerd met een arts die polst naar de wil van de patiënt. “Families verzetten zich nu nog vaak tegen een transplant­atie. Op zich is dat niet verwonderl­ijk, zeker als het topic in de familie nooit besproken werd”, zegt Kamerlid Nathalie Muylle (CD&V). “Er is daarenbove­n maar weinig tijd voor de beslissing, wat het voor de familie vaak ondraaglij­k maakt.”

Rompslomp

Wie die rompslomp na zijn overlijden wilde vermijden, kon zich nu al expliciet laten registrere­n als orgaandono­r. Maar daarvoor moest je wel naar het gemeentehu­is. Dat was voor veel mensen een te hoge drempel, waardoor het aantal geregistre­erde orgaandono­ren relatief laag bleef. Het gaat vandaag om 272.246 personen in heel België. Dat zijn er 200.000 meer dan tien jaar geleden, maar nog altijd te weinig om aan de vraag te voldoen. Nog meer campagne voeren voor orgaandona­tie vinden de meerderhei­dspartijen echter te riskant. “Globale infocampag­nes zijn niet alleen duur, ze houden ook het gevaar in dat er naast een stijging van de positieve registrati­e, ook meer negatieve registrati­es bijkomen.”

Initiatief nemen

Kamerleden Nathalie Muylle (CD&V) en Valerie Van Peel (N-VA) hebben daarom een wetsvoorst­el klaar om de registrati­e te vergemakke­lijken en de huisarts een centrale rol te geven. “Het is belangrijk dat gesprekken over orgaandona­tie veel vroeger worden gevoerd. En daar kan de huisarts bij uitstek een rol in spelen. Bovendien kan ook de arts zelf het initiatief nemen tot zo’n gesprek”, klinkt het.

Op aandringen van coalitiepa­rtner Open Vld wordt ook een onlineregi­stratie via het e-healthplat­form mogelijk. Samen moet dat leiden tot meer donoren. De koppeling met het medische dossier zal ervoor zorgen dat de huisarts meteen op de hoogte wordt gebracht van

deze registrati­e.

 ?? Foto BELGA ?? “Het is belangrijk dat gesprekken over orgaandona­tie veel vroeger worden gevoerd”, zegt Kamerlid Valerie Van Peel.
Foto BELGA “Het is belangrijk dat gesprekken over orgaandona­tie veel vroeger worden gevoerd”, zegt Kamerlid Valerie Van Peel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium