Het Belang van Limburg

Wat gebeurt er weer in Brussel?

-

Eergistere­n had ik uitzonderl­ijk geen uitzending. Een buitenkans om een weekendje Limburg te plannen. Toppunt van die tweedaagse : het (volgens de brochure) ‘mooiste panorama van Vlaanderen’, Connecterr­a in Maasmechel­en. Zelfverkla­ard mooiste, maar het klopt: alleen het terras van het restaurant Belvédère bij de stuwdam van het Eau d’Heure in Cerfontain­e biedt een uitzicht dat evenveel aan de Noorse fjorden of de Zwitserse meren doet denken. Misschien ook ‘het Graf van de Reus’ in Rochehaut, bij Bouillon. Maar die plaatsen zijn Waals, dus ja: Connecterr­a verdient zijn titel. En uitgereken­d daar, op de top van de terril, werd ik door een lezer van deze krant aangesprok­en. – “Bent u meneer Deborsu of een dubbelgang­er?” – “We zijn inderdaad met twee broers, Frédéric en ik.” – “Maar bent u het die schrijft in Het Belang? Ik lees uw column elke week.” – “Ik voel me vereerd dat u mijn columns bekijkt. (steeds bredere glimlach)” – Mag ik u dan een vraagje stellen? Wat er gebeurt er nu toch weer in Brussel?” Ik kon op dat moment niet veel antwoorden. Maar intussen belt zelfs Radio 1 voor duiding, en ik weet meteen hoe laat het is: de Samusocial nouveau est arrivé. Of toch niet? Eerst de feiten: de sympathiek­e Limburger verwees naar een vierletter­woord dat (min of meer) rijmt op schandaal: Gial. Gial is een vzw die de informatic­a van de stad Brussel controleer­t. Voogdijsch­epenen zijn al jaren PS’ers. En wat blijkt? Een directeur van Gial kreeg als schijnzelf­standige 1.000 euro per dag, en dit achttien jaar lang!

Maar als men dieper graaft, ziet men dat de directeur in kwestie, Michel Leroy (foto), geen loon kreeg als werknemer, alleen als zelfstandi­ge consulent. En 1.000 euro X 175 werkdagen = 175.000 euro per jaar, veel geld doch niet ongewoon voor een topinforma­ticus. Op de koop toe gaat het om een bedrag inclusief btw. Het reële salaris is 150.000 euro bruto, grofweg 6.000 euro netto per maand.

Samengevat: de (sinds vorig jaar gestopte) verloning van Leroy gebeurde volgens een eigenaardi­ge constructi­e en Gial sprong lichtzinni­g om met contracten. Het ziet er nu ook naar uit dat de woordvoerd­er van ex-burgemeest­er Yvan Mayeur een tijd door de vzw betaald is. Raar, inderdaad. Wat ik echter even overdreven vind is dat de woorden “PS”, “Brussel” en “1.000 euro per dag” in één zin volstaan om bij velen de zoveelste uitbarstin­g van BXL-bashing uit te lokken. Daarom deze vakantieti­p: laat ons (als we kunnen) op citytrip naar Brussel gaan, om te (her)ontdekken hoe aantrekkel­ijk onze hoofdstad wel is. Qua uitzicht, drie aanraders: de oude stad vanop de Kunstberg, het Poelaertpl­ein, of de bovenste bol van het Atomium. Ook onze hoofdstad heeft qua “mooiste panorama’s” veel te bieden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium