Het Belang van Limburg

“Marcheren voor ons leven”

Amerikaans­e scholieren voeren actie voor wapenwet

- Marc VAN DE WEYER

Ze klinken rauw, bitter, geschokt. Maar wat ze zeggen, is scherp en doelgerich­t. Voor het eerst na een Amerikaans schoolbloe­dbad zijn het de getroffen scholieren zelf die de roep om actie een stem geven. Ze roepen op om volgende maand een mars op Washington te houden. “Mijn boodschap aan alle politici. Jullie zijn voor of tegen ons. Wij verliezen ons leven terwijl jullie spelletjes spelen.” Soms werd haar verhaal een schreeuw. Maar de aanklacht die de 17-jarige Emma Gonzalez zaterdag de wereld instuurde, was vooral krachtig en samenhange­nd. Gonzalez is een survivor. Ze is scholier aan de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida en maakte de massamoord op 17 medescholi­eren en leerkracht­en direct mee. Ze kende dader Nikolas Cruz, en wist van zijn problemen. Tijdens haar toespraak deelde ze Trumps tweet over het ernstig nemen van dat soort alarmsigna­len. Het sarcasme droop ervan af. Net als toen ze de president vroeg hoeveel geld hij kreeg van de National Rifle Associatio­n (NRA), de machtige vuurwapenl­obby die elke vorm van wapencontr­ole weet tegen te houden. “We kennen het antwoord al: 30 miljoen dollar.”

Mars

Gonzalez’ toespraak werd massaal gedeeld op sociale media. En ze was niet de enige survivor die zijn of haar woede publiekeli­jk uitschreeu­wde.

Voor het eerst na een schietpart­ij in een Amerikaans­e school traden medescholi­eren van de slachtoffe­rs zo fel en welbespraa­kt op de voorgrond om het protest een stem te geven. David Hogg bijvoorbee­ld, de 17-jarige die zich in een kast verstopte toen hij de schoten hoorde. Op CNN hoorden de Amerikanen hoe hij hen voor hun verantwoor­delijkheid plaatste:

David HOGG (17) “Wij zijn kinderen, jullie zijn de volwassene­n. Hoeveel van ons moeten nog sterven, hoeveel bloed moet nog op de vloer van Amerikaans­e klaslokale­n vloeien, voor jullie actie ondernemen?”

Hollywood

Of Kameron Kasky, de scholier die zondag opriep om op 24 maart een mars op Washington te houden: “Mijn boodschap aan alle politici. Jullie zijn voor of tegen ons. Wij verliezen ons leven terwijl jullie spelletjes spelen.” Kasky, Gonzalez, Hogg en de andere initiatief­nemers kregen de voorbij dagen steun van groepen als ‘Moms Demand Action’ of van de leerlingen van Sandy Hook, de school in Connecticu­t waar in 2012 een twintigjar­ige jongen twintig kinderen van zes en zeven jaar doodschoot. Solidarite­it kwam ook uit Hollywood. Justin Bieber, Julianne Moore, Josh Gad en andere celebs schaarden zich al achter de March For Our Lives.

Op 20 april willen de jongeren van Parkland ook een nationale spijbelact­ie organisere­n om hun woede over het uitblijven van strengere wapenwette­n duidelijk te maken. 20 april is de datum van de moordparti­j in 1999 op de Columbine High School in Colorado. De eerste van een nieuw soort bloedbaden: zorgvuldig voorbereid en met als doel zo veel mogelijk te doden.

Wij zijn kinderen, jullie zijn de volwassene­n. Hoeveel van ons moeten nog sterven voor jullie actie ondernemen?

Verkiezing­en

Sindsdien zijn zo’n school shootings bijna routine geworden. De tieners van Parkland werden door hun leraars gedrild wat te doen moest het hen overkomen. Futiele moeite, klonk in hun reacties. Alle oefeningen ten spijt lieten in Parkland nog steeds 17 mensen het leven. En dus eisen ze politieke actie. De midterm elections komen er aan, noteerde een grimmig klinkende Emma Gonzalez zondag op NBC. “Veel scholieren mogen in november stemmen. De kandidaten die geld van de NRA krijgen, zullen niet herkozen worden. Daar gaan wij als jongeren ons best voor doen.”

 ?? FOTO AFP ?? De speech van Emma Gonzalez, een survivor van de Marjory Stoneman Douglas High School, wordt op sociale media massaal gedeeld.
FOTO AFP De speech van Emma Gonzalez, een survivor van de Marjory Stoneman Douglas High School, wordt op sociale media massaal gedeeld.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium