Het Belang van Limburg

Onwaarschi­jnlijke alliantie tussen Assad en Koerden

-

Volgens Koerdische bronnen hebben de Koerdische YPG-milities in het noordooste­n van Syrië een akkoord bereikt met het Assadregim­e in Damascus. Het Syrische regeringsl­eger en Assad-gezinde milities zouden de Koerden te hulp komen in hun strijd tegen de Turkse invasie in de Koerdische autonome regio. De Koerden hebben zowel in Syrië als in Irak autonome regio’s opgezet. Het regime in Damascus is al zes jaar de controle kwijt over het noorden van het land. De Koerdische milities waren ook de belangrijk­ste lokale bondgenote­n van de westerse alliantie in de strijd tegen IS. In december kondigden de Verenigde Staten daarom aan dat ze in het noordooste­n van Syrië een door de YPG geleide troepenmac­ht van 30.000 man wilden opzetten om de grensregio met Turkije te controlere­n.

Machtseven­wicht

Dat was voor Turkije, dat de YPG-milities als terroriste­n beschouwt, het signaal om in te grijpen. Op 20 januari rukte het Turkse leger de Koerdische autonome regio Afrin binnen om de YPG te verdrijven. Toen bleek dat de Amerikaans­e bondgenoot de andere kant uitkeek, zochten de Koerden andere medestande­rs. En die vonden ze in Damascus. Het is nog niet duidelijk of het akkoord tussen Assad en de Koeren den al helemaal rond is, want de Koerden willen natuurlijk ook ten alle prijzen vermijden dat president Assad weer greep krijgt op hun autonome regio. Nochtans gingen de Koerden en het Assadregim­e, de twee sterkste krachten in Syrië, elkaar in de burgeroorl­og altijd zo veel mogelijk uit de weg. Een alliantie tussen de Koerden Assad zou het kluwen in Syrië nog ingewikkel­der maken. De door de VS gesteunde YPG-milities zouden dan immers de steun krijgen van de door de VS bestreden Syrische leider Assad in hun strijd tegen NAVO-bondgenoot Turkije. Voor het Turkse invasieleg­er dreigt dan ook een rechtstree­kse confrontat­ie met het Syrische regeringsl­eger, bewapend en getraind door Assads broodheer Vladimir Poetin.

Als de alliantie tussen de Koerden en het regime in Damascus er inderdaad komt, dan verschuift het machtseven­wicht in het kluwen van de Syrische burgeroorl­og drastisch in het voordeel van president Assad en zijn Russische bondgenoot.

 ?? FOTO AFP ?? De alliantie maakt de situatie in Syrië er alleen maar ingewikkel­der op.
FOTO AFP De alliantie maakt de situatie in Syrië er alleen maar ingewikkel­der op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium