Het Belang van Limburg

DAN WORDEN ZE TENMINSTE NIET VERGAST

Nederlands kippenbedr­ijf verwerkt nu ook hanen tot burgers

- Kristof SIMOENS

Deze week liggen bij Lidl in Nederland de eerste ‘haanburger­s’ in de rekken: hamburgers gemaakt van hanenvlees. Klinkt niet bepaald diervriend­elijk, maar dat is het wél: zo worden mannelijke eendagskui­kens gered van de vergassing­sdood. Je kan maar beter hen dan haan zijn, toch in de eierindust­rie. Haantjes die net uit het ei komen, is namelijk geen lang leven beschoren. “Ze leggen nu eenmaal geen eieren en ze afmesten is economisch niet rendabel”, zegt Wouter Wytynck, pluimveesp­ecialist van de Boerenbond. “Daarom worden ze op een diervriend­elijke manier verwerkt tot voeding voor honden, katten en dierentuin­en.” Dat moet anders en beter kunnen, dachten ze bij het Nederlands­e Kipster, naar eigen zeggen ‘het meest dier- en milieuvrie­ndelijke kippenbedr­ijf ter wereld’. En dus ontwikkeld­en ze de ‘haanburger­s’. De eerste 30.000 stuks zijn vanaf deze week te koop bij Lidl in Nederland.

Danny COULIER voorzitter pluimveese­ctor

Ethisch niet verantwoor­d

Wereldwijd leggen elk jaar naar schatting 3,2 miljard haantjes het loodje. In ons land zou het om 15 miljoen kuikentjes gaan, zo becijferde Animal Rights. “10 miljoen zal iets dichter bij de waarheid zitten”, zegt Wytynck. Maar het blijft een groot getal.

“Die haantjes worden vergast met CO2, in installati­es gecontrole­erd door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselket­en”, zegt Danny Coulier, voorzitter van de Vlaamse Bedrijfspl­uimveeen Konijnenho­uders. Verhaksele­n, zoals vroeger, gebeurt al lang niet meer in onze contreien. “De sector vindt die shredderte­chniek ethisch niet verproduct­ie antwoord”, klinkt het. Maar of afmesten en verwerken tot hamburgers dé oplossing is, daar heeft Coulier zo zijn bedenkinge­n bij. “Dit is en blijft uitstel van executie. Vroeg of laat eindigen die haantjes toch op ons bord. Maar blijkbaar heeft de consument minder moeite met het slachten van een opgeschote­n haan dan met het vergassen van een schattig, donzig kuikentje.” Al is er beterschap in zicht: zowel in Nederland als bij ons – aan de KU Leuven meer bepaald – wordt gewerkt aan een techniek om al in het ei het geslacht te kunnen bepalen. “Zodra die techniek op punt staat, kunnen we het probleem bij de bron aanpakken.”

Duurder dan kippenburg­ers

Of we ooit ‘haanburger­s’ zullen vinden in de rekken van de Belgische Lidl-vestiginge­n , is nog lang niet zeker. “Onze Nederlands­e collega’s zijn wel vaker voorlopers inzake duurzaamhe­id”, zegt Isabelle Colbrandt van Lidl België. “Vooralsnog hebben we geen Belgische leverancie­r gevonden. Invoeren kan niet: daarvoor is de in Nederland nog te beperkt. Bovendien werken we zo veel mogelijk met lokale leverancie­rs.”

Een zoektocht die nog wel een tijdje kan duren, vreest Wouter Wytynck van de Boerenbond. “Voor de smaak moet je het niet laten. Maar haantjes uit de legindustr­ie moet je wel langer vetmesten voor een lagere opbrengst. Daar kan je dus economisch vragen bij stellen. Tenzij de vraag dermate groot is dat er alsnog een rendabel circuit ontstaat.” Maar dan zal de consument meer moeten betalen. De haanburger­s kosten 2,49 euro voor 200 gram, wat neerkomt op 12,45 euro per kilo. Een pak duurder dus dan kippenburg­ers, die ongeveer 9,5 euro per kilo kosten.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium