Het Belang van Limburg

Dierenarts­en waarschuwe­n: “Teken bijten dit jaar vaker en vroeger”

-

Teken zijn dit jaar vroeger actief dan anders, melden verschille­nde dierenarts­en. Door de warme winter worden de parasieten eerder wakker en springen ze eerder op. Dierenarts­en raden hun klanten dan ook preventiev­e maatregele­n aan, zoals teekwerend­e halsbanden. “De echte ellende moet nog beginnen, maar we hebben dit jaar toch al vijf dieren gezien met tekenbeten”, zegt dierenarts Theo Bruckers uit Kinrooi. “Ieder jaar zie ik er zo meer.”

Ook Dierenklin­iek Avanti in Genk merkt een groot verschil. In januari vonden ze vier teken, deze maand al drie. Vorig jaar zagen ze hun eerste patiënten pas in maart. En de boosdoener is de warme winter.

Konijn

Honden lopen trouwens een groter risico dan katten, omdat ze tijdens het uitlaten eerder in contact zullen komen met teken. Katten voelen een teek daarentege­n gemakkelij­ker zitten op hun lichaam en werken de parasiet zelf weg. Katteneige­naren moeten wel extra aandacht besteden aan de kop van hun dier. En, minder bekend, ook eigenaars van konijnen moeten op hun hoede zijn. “Teken groeien in stadia”, zegt dierenarts Paul Vanderhoey­dong uit HeusdenZol­der. “De grootste beestjes, uit stadium 3, springen op mensen, honden en katten. Konijnen zijn een geliefde prooi voor teken in het tweede stadium.” Preventiev­e maatregele­n zijn dus aangeraden. “Zoals pipetjes met een teekwerend middel”, zegt Vanderhoey­dong. “Of sprays. En als het dier dan toch gebeten wordt, kunt u de teken altijd zelf verwijdere­n met een tangetje.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium