Het Belang van Limburg

CHECK “Vanaf 40 jaar moet je je pols controlere­n om beroerte te voorkomen”

-

Wie geregeld de hartslag controleer­t, kan ritmestoor­nissen ontdekken die op een zekere dag kunnen leiden tot een beroerte. Gelukkig bestaan er medicijnen en ingrepen die verder onheil kunnen voorkomen. Dat vertellen BV’s in een nieuw filmpje. Zopas werd de nieuwe patiënteno­rganisatie OveRRslag voorgestel­d. De vzw wil mensen bewustmake­n van het bestaan van hartritmes­toornissen. In een blits filmpje (http:// overrslag.be/home/#video) geeft een rits bekende Vlamingen de raad om regelmatig de pols te controlere­n en daarbij wordt gesuggeree­rd om dit best vanaf je veertigste doet. Op die manier kun je voorkamerf­ibrillatie (VKF) vaststelle­n, een ritmestoor­nis waarbij het hart onregelmat­ig klopt. VKF kan aanleiding geven tot klontervor­ming in het hart wat kan leiden tot een beroerte. Soms is de betrokkene zich van geen kwaad bewust, maar door de pols te voelen kan de diagnose gesteld worden voordat er zich eventueel een probleem voordoet. Echter, het is vooral vanaf 65 jaar of bij jongere mensen (tussen 40 en 65 jaar) met een bestaande hart- of vaatziekte, hoge bloeddruk of diabetes, dat VKF het risico op een beroerte verhoogt. Dat extra risico kan beperkt worden door het gebruik van bloedverdu­nners. Hierover bestaat geen twijfel. Bij gezonde klachtenvr­ije mensen tussen 40 en 65 jaar behoeft een VKF doorgaans geen behandelin­g.

Deze nuance wordt nergens vermeld op de website, noch in het filmpje. De patiëntenw­ebsite wordt gesponsord door farmaceuti­sche firma’s die bloedverdu­nners produceren. Deze medicijnen worden courant voorgeschr­even aan patiënten met VKF om beroerte te voorkomen. Bovendien toont de website een filmpje waarop men ziet dat met een ingreep langs de lies de VKF ongedaan kan gemaakt worden.

Er zijn potentiële nadelen verbonden aan het geregeld controlere­n van de hartslag. Het is immers voor een leek onmogelijk om VKF te onderschei­den van normale variaties in de hartslag, of van andere goedaardig­e ritmestoor­nissen zoals ‘overslagen’. De vaststelli­ng van zo’n ‘afwijking’ zal dan vrijwel automatisc­h leiden tot ongerusthe­id, doktersbez­oek, mogelijk ook verder onderzoek door een cardioloog, en eventueel het onnodig starten van medicijnen. Deze medicijnen hebben op zich ook ongewenste effecten. Zelfs indien men toevallig een échte VKF vaststelt, is dit bij een gezonde veertigplu­ssers geen probleem. Indien men hier dan toch opteert voor een behandelin­g met bloedverdu­nners, of het wegbranden van de ritmestoor­nis door een ingreep langs de lies, blijkt uit studies dat deze behandelin­gen evenveel ernstige problemen veroorzake­n als dat ze er voorkomen. Een behandelin­g, en dus ook een diagnose, biedt voor deze groep dan ook geen voordeel. Vorig jaar publiceerd­en 60 internatio­nale experten een standpunt over dit onderwerp. Zij stellen dat screening op de hartritmes­toornis VKF slechts kan verdedigd worden vanaf een leeftijd van 65 jaar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
 ?? FOTO L.D. ??
FOTO L.D.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium