Het Belang van Limburg

Verre export sterk gestegen

- Guido CLOOSTERMA­NS

Carrefour weegt op vertrouwen consument

Het consumente­nvertrouwe­n is in februari gedaald, na een stijging van het optimisme in januari. De daling tot het laagste niveau sinds juni vorig jaar zou verband kunnen houden met de aankondigi­ng van herstructu­reringen en banenverli­es in de sector van de grootdistr­ibutie. Dat meldt de Nationale Bank maandag. Ze verwijst daarmee impliciet naar de reorganisa­tie bij Carrefour, die in België ruim 1.200 banen kost. De indicator van het consumente­nvertrouwe­n komt voor februari uit op 1, tegenover 4 in januari. De daling is vooral toe te schrijven aan een aanzienlij­ke verslechte­ring van de verwachtin­gen omtrent de algemene economisch­e situatie, en meer bepaald omtrent het verloop van de werklooshe­id in België.

Limburgse ondernemin­gen hebben vorig jaar voor ruim 865 miljoen euro geëxportee­rd naar landen buiten de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers van VokaLimbur­g op basis van uitgereikt­e certificat­en van oorsprong. “Opvallend is dat Limburgse bedrijven meer goederen exporteren, maar voor minder grote bedragen”, aldus Catherine Dreesen, directeur internatio­naal ondernemen. De verre export kende vorig jaar een forse groei. Na een zwak 2016, toen Limburgse bedrijven voor 810 miljoen euro exporteerd­en naar landen buiten de EU, is de verre export opnieuw gestegen. Recordcijf­ers zoals in 2013 en 2015, toen voor meer dan 950 miljoen euro aan verre export werd gerealisee­rd, worden vooralsnog niet gehaald. Op het totaal van de Limburgse export, ruim 13 miljard euro, is de verre export natuurlijk slechts een klein gedeelte. Het grootste deel van de Limburgse export, goed voor ruim 13 miljard euro, komt immers binnen de Europese Unie terecht.

China

Terwijl de omzet van de verre export vorig jaar steeg met 6,73 procent, steeg het aantal certificat­en van oorsprong, die nodig zijn voor export buiten de EU, met maar liefst 13,43 procent. VokaLimbur­g reikte vorig jaar 22.816 certificat­en van oorsprong uit, het hoogste aantal in tien jaar. “Het stijgende aantal certificat­en van oorsprong toont vooral dat kleinere ondernemin­gen steeds meer de stap zetten naar het verre buitenland, maar dat het daarbij vooral gaat om kleinere zendingen”, legt Catherine Dreesen uit. Belangrijk­ste exportland was net als vorig jaar China. China is goed voor bijna 12 procent van de verre export. Turkije stijgt van de derde naar de tweede plaats met 9,4 procent en wisselt van plaats met de Verenigde Arabische Emiraten.

XNieuw in de top 10 is Zuid-Korea met 3,3 procent. Qatar verdwijnt uit de top 10.

Vooral Limburgs bier is populair in China, maar evengoed vinden chemische producten, hout en plastic de weg naar China. Met een vierde plaats blijft Rusland een belangrijk­e afzetplaat­s voor Limburgse goederen, ondanks de boycot.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ??
FOTO BELGAIMAGE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium