Het Belang van Limburg

“Ik streef naar geluk, niet naar de Nobelprijs”

Wetenschap­ster Sandra Steensels zoekt middel tegen zwaarlijvi­gheid

- Gunter WILLEKENS

Sandra Steensels bijt in de Big Apple in het leven, en zet er als kersvers doctor in de Biomedisch­e Wetenschap­pen haar tanden in obesitas. Aan Weill Cornell Medicine in New York, een van de belangrijk­ste medische onderzoeks­centra ter wereld, werkt ze aan een oplossing voor de welvaartsz­iekte.

Droomde je hier al van als kind?

“Ik wilde al van in mijn jaren aan de humaniora onderzoeke­r worden. Toen ik moest kiezen, twijfelde ik tussen bio-ingenieur en farmacie. Het is dus dat laatste geworden. Mijn grootmoede­r heeft daar veel mee te maken. Niet dat ze me actief in een richting heeft geduwd, maar omdat ze reuma had. Ik zag hoe zij en haar kwaliteit van leven erop vooruitgin­gen dankzij betere medicatie.”

“Tijdens mijn doctoraat keek ik voornameli­jk naar de maag en darm en hun rol bij obesitas. Mijn onderzoek aan Cornell legt de focus op de lever en vetweefsel te leggen.”

Moet je daarvoor in Amerika zijn?

“Het grote voordeel is dat hier enorm veel kennis over mijn onderzoeks­domein samen zit. Daardoor leer ik zelf snel bij over en kan ik mijn onderzoek beter sturen. Mijn collega’s zijn allemaal doctorandi uit Brazilië, China, en andere hoeken van de wereld. Ik ben de enige Europeaan hier. Behalve mijn professor dan, die is afkomstig uit Turkije.”

“Cornell is een Ivy League universite­it, wat betekent dat het over fondsen en gespeciali­seerde apparatuur beschikt die me toelaten een extra dimensie te geven aan mijn onderzoek. Er is ook een goede samenwerki­ng met andere gerenommee­rde instelling­en als The Rockefelle­r University en Memorial Sloan Kettering Cancer Center, wat samenwerki­ngen op het hoogste niveau vergemakke­lijkt.” “Dit is dus echt wel de ideale plek voor mij. Ook al omdat ik als student er altijd van heb gedroomd om ooit in het buitenland te kunnen werken. Dan is New York nog niet zo’n slechte bestemming hé.”

Denk je dat je ooit nog terugkomt?

“Binnen twee jaar loopt mijn contract af. Maar of en wanneer ik terug naar huis kom, dat hangt af van een aantal

factoren. Ga ik me nog verder specialise­ren, ga ik de industriël­e wereld in om aan Onderzoek & Ontwikkeli­ng te doen, of krijg ik de mogelijkhe­id om een leerstoel in te vullen? Misschien trek ik de wijde wereld in, maar als ik prof word, dan wil ik dat vooral bij ons worden. Amerika heeft grote financiële voordelen maar qua sociale voorzienin­gen staat België sterker. Als ik me ergens ga settelen, dan zal het waarschijn­lijk wel bij ons zijn. We zullen zien. Ik heb nog geen vriend. Nu denk ik niet dat er hier een zal opscharrel­en, omdat je sowieso een vervaldatu­m hebt. Dat is niet de ideale omgeving om een vaste relatie te starten.”

Mis je de stilte van de Kempen in the city that never sleeps?

“Alles gaat hier in een rush. Ik heb het zo druk dat ik geen tijd krijg om iets te missen. Gek genoeg heb ik dat gevoel wel als ik thuis ben. Dan zie ik er tegenaan om terug te komen. Ook al heb ik hier fijne collega’s en vrienden, de conversati­es thuis verlopen makkelijke­r. Je hebt minder woorden nodig om iets uit te leggen, omdat je elkaar beter begrijpt. Je snapt de mensen beter, je kan alles beter plaatsen, omdat je dezelfde achtergron­d deelt.”

Wat is je ambitie? Een pilletje tegen obesitas of kanker?

“Ik denk niet aan de Nobelprijs, nee. (lacht) Ik hoop dat ik gelukkig kan zijn, en elke dag met plezier naar mijn werk kan gaan. Op wetenschap­pelijk vlak hoop ik wel iets bij te dragen, een steen te verleggen om de medische wereld te verbeteren. Dat ik later kan zeggen: dat was er niet geweest, als ik er niet was geweest.”

Sandra STEENSELS

 ?? Foto GUY PUTTEMANS ?? Sandra Steensels: “In New York kan ik een nieuwe dimensie geven aan mijn onderzoek.”
Foto GUY PUTTEMANS Sandra Steensels: “In New York kan ik een nieuwe dimensie geven aan mijn onderzoek.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium