Het Belang van Limburg

Twintig klachten over geurhinder bij Remo

- Zahra BOUFKER

Sinds vrijdag zijn er bij de politie en de gemeente Heusden-Zolder twintig klachten binnengeko­men over geurhinder afkomstig van het Remo-stort in Helchteren. De klagers komen allemaal uit de nieuwe wijk Vlierhof, achter de wijk Lindeman. “De burgemeest­er heeft samen met enkele agenten in de wijk vastgestel­d dat het inderdaad naar rotte eieren stonk”, zegt Lode Schops (GOED), milieusche­pen van HeusdenZol­der. “Het is nu al de derde keer sinds november dat er geurhinder is afkomstig van Remo. Daarom heb ik donderdag een overleg met Group Machiels.” Tom Geerits en zijn vrouw Marta Plawska wonen samen met hun zoon sinds 2009 op Vlierhof. “Vrijdagavo­nd hing er een vieze geur in huis”, aldus Marta. “We zijn gaan zoeken in de koelkast en in de rest van het huis, maar vonden niets. In de Facebookgr­oep waar we elkaar verwittige­n als er in de buurt iets aan de hand is, doken plots wel meldingen over geurhinder van buren op. Toen wisten we hoe laat het was. De stank is dan wel stilaan verdwenen, maar we bleven zitten met enorme hoofdpijn.” Volgens Tom Geerits is het opvallend dat het vaak op vrijdagavo­nd meer stinkt dan anders. “Het is zo mooi hier om te wonen. Het is rustig, veel natuur. Maar sinds 8 november is er regelmatig geurhinder. Het is nu nog koud. Wat gaat dat geven als het zomer wordt en de warmte toeneemt? We zijn niet uit op confrontat­ie. Het enige dat we willen is dat de betrokken partijen hun best doen om te zorgen dat de stank verdwijnt en niet meer terugkomt.”

Wind

Marc Vrancken en Hayriye Kahraman vertegenwo­ordigen de wijk in dit soort gevallen. “We hebben de Facebookgr­oep voor Vlierhof opgestart”, zegt Marc Vrancken. “Op 16 januari is er op onze vraag een vergaderin­g geweest met iemand van Group Machiels. Ook de burgemeest­er was daar, samen met de milieuambt­enaar. Daar is afgesproke­n dat we bij geurhinder met alle partijen samenkomen. Dat hebben we zowel vrijdagavo­nd als zaterdagav­ond gedaan. Op beide avonden heeft Yves TIELEMANS

Group Machiels Group Machiels hier een meettoeste­l geplaatst. Wat ons opvalt, is dat Remo onlangs een vergunning heeft gekregen van de gemeente Houthalen-Helchteren om dicht bij onze wijk te storten. Als de wind verkeerd staat, vooral uit noordelijk­e richting, dan hebben we prijs. We wachten nu de resultaten van de metingen van het weekend af. En we zijn ook benieuwd wat ze bij Group Machiels gaan doen.”

Volgens Hayriye Kahraman zijn de mensen het beu om in de stank te leven. “Ik ben opgegroeid met wat wij de ‘Remogeur’ noemden. Vroeger reageerden we daar niet op, maar de voorbije jaren zijn we mondiger geworden. We kunnen nu digitale meldingska­arten invullen. Dat werkt drempelver­lagend. Ik hoop dat ze de stank onder controle krijgen. En ook onze gezondheid is belangrijk. We zijn niet tegen het recyclagep­roject van Remo, maar we zijn wel bezorgd over wat daar nu nog allemaal gestort wordt. Ze zeggen wel dat het veilig is, maar we zijn toch ongerust.”

Er zijn onlangs geen wijziginge­n geweest in onze aanpak

Geen wijziginge­n

Yves Tielemans, bij Group Machiels verantwoor­delijk voor Remo, bevestigt dat er sinds vrijdag klachten zijn binnengeko­men. “We hebben gemerkt dat er lichte geurhinder was die in vlagen opdook. Dat maakt het moeilijk voor ons om snel de oorzaak te vinden. We analyseren nu de metingen en dan kunnen we kijken of de oorzaak bij ons ligt en welke maatregele­n wij eventueel kunnen nemen. Ik kan nu alleen maar zeggen dat er onlangs geen wijziginge­n zijn geweest in onze aanpak.”

 ?? FOTO ZB ?? Bewoners Marc Vrancken en Hayriye Kahraman zijn ongerust. “Er is een meettoeste­l geplaatst, we wachten de resultaten af.”
FOTO ZB Bewoners Marc Vrancken en Hayriye Kahraman zijn ongerust. “Er is een meettoeste­l geplaatst, we wachten de resultaten af.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium