Het Belang van Limburg

Jonge ouders vallen ‘bende’ aan

- Caroline VANDENREYT

Zijn kindje van 2,5 jaar moest vandaag voor het eerst naar school, papa (22) mocht tegelijker­tijd aan de Tongerse rechtbank komen uitleggen waarom hij in mei 2017 een ‘bendeoorlo­g’ was gaan uitvechten op de parking van een Lanakense huisarts. Eén slachtoffe­r liep blijvende verwonding­en op, de twee anderen moesten messteken, vuistslage­n en klappen met een koevoet incasseren. Mama (22) had zich trouwens in de vechtparti­j ook verdienste­lijk gemaakt met een betonschaa­r. “In LA worden er bendeoorlo­gen gevoerd, maar hier in Lanaken hebben we er toch ook een fijn staaltje van gezien”, klonk het openbaar ministerie. Tussen de twee jonge clans boterde het al langer niet, maar die dag in mei 2017 botsten ze letterlijk op elkaar. Onderweg waren ze mekaar met de auto gekruist, het was tot verkeersag­ressie gekomen en vanaf dat moment was de 22-jarige Lanakenaar door het lint gegaan. “Ze hadden de autoklink al vast, ik riep dat mijn vriend moest wegrijden. We zijn naar mijn flat gegaan, daar ben ik doorgedraa­id en heb ik een mes en een betonschaa­r gepakt. Had ik niet mogen doen, neen. Maar het was als beschermin­g, die jongens zien zich als een bende.” Het was nochtans de Lanakenaar zelf die opnieuw achter de gasten was gegaan. Op de parking van een dokterskab­inet aan de Waterstraa­t was het tot een confrontat­ie gekomen. “In commandost­ijl zijn ze uit de auto gevlogen en beginnen slaan”, had een anonieme getuige beschreven. Een toevallige bezoeker van de huisdokter moest zelfs een glaasje water van de buren krijgen om te bekomen. “Ik kan er mij niet veel van herinneren. Maar ik heb gestoken, ja”, reageerde de 22-jarige.

Blote handen

Zijn vriendin had een van de jongens op de benen geklopt met de betonschaa­r en daarna de autoruiten aan diggelen geslagen. “Omdat ik me bedreigd voelde. Die kerels vallen ons al lang lastig. In Lanaken is bekend dat ze gevaarlijk zijn, daarom durfden we niet met blote handen naar hen gaan. Alles kwam zo’n beetje naar boven. Hoe ze mijn zusje behandelen, hoe ze het kindje lelijke Sméagol noemen, de bedreiging­en om onze familie iets aan te doen.”

“Ze proberen de feiten te minimalise­ren”, vond de aanklager, die aanhaalde dat politiedie­nsten het regelmatig hebben over een echte bendeoorlo­g tussen jonge mensen in het Maasland. “Ze denken dat ze het recht in eigen handen mogen nemen. Daarom wil ik een signaal geven dat we dit niet tolereren.”

Voor de 22-jarige Lanakenaar vorderde ze 2 jaar cel, tegen zijn vriendin en haar broer werd 14 maanden geëist, voor hun vriend 6 maanden.

Drie gewonden vielen bij het gevecht. Een van de slachtoffe­rs houdt blijvende letsels over aan de steekparti­j. Meester Terwingen: “Hij wou net beginnen te werken als lasser, dat kan nu nooit meer. Hij probeert zich om te scholen tot sociaal assistent.”

Vonnis op 19 maart.

 ?? PALMAERS
FOTO TOM ?? Het gevecht vond plaats in de Waterstraa­t op de parking van een Lanakense huisarts.
PALMAERS FOTO TOM Het gevecht vond plaats in de Waterstraa­t op de parking van een Lanakense huisarts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium