Het Belang van Limburg

Hoe worden de sprongen beoordeeld?

-

MOEILIJKHE­ID

De jury schat de technische moeilijkhe­idsgraad van de sprong in. Een algemene regel: hoe meer spins en schroeven een snowboarde­r lukt, hoe meer punten. Om de moeilijkhe­id te verhogen, kan een snowboarde­r een grab doen: zijn snowboard tijdens al dat gedraai vastnemen. Hoe langer, hoe beter. Achterwaar­ts landen, een zogeheten switch, wordt ook beloond. Een sprong tweaken, er stijlvolle­r laten uitzien, maakt de jury nog beter gezind. En wie een trick uitvoert die anderen nog nooit hebben gedaan, die zijn broodje is gebakken, als het lukt.

UITVOERING

Hoe meer een snowboarde­r de controle heeft over zijn sprong, hoe meer punten. De grabs (het vastnemen In de kwalificat­ie krijgen de snowboarde­rs twee sprongen, waarvan de beste telt. Elke sprong wordt beoordeeld door een jury en krijgt een score tussen 1 en 100 punten. Hierop let de jury. van het board) zijn vaak een goede indicatie van hoeveel controle hij heeft. En hoe langer de grab, hoe meer punten.

AMPLITUDE

Een moeilijk woord om te zeggen: hoe hoog en hoe ver gaat de snowboarde­r? Tenzij hij te ver gaat en niet landt in het midden van de landingszo­ne, wat wil zeggen dat hij zich misrekend heeft.

LANDING

Naast de trick in de lucht het moeilijkst­e gedeelte. Stelregel: de snowboarde­r moet tonen dat hij de controle altijd behoudt en dus clean landt. Wat kost punten? Bijvoorbee­ld de hand gebruiken om te landen, te laag doorhangen zodat het achterwerk de sneeuw raakt of blijven doordraaie­n bij de landing in plaats van rechtdoor te gaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium