Het Belang van Limburg

“Niet enkel voor hippies weggelegd”

Architectu­urstudente­n onderzoeke­n cohousing in Sint-Lambrechts-Herk

- Dirk JACOBS

Architectu­urstudente­n aan de UHasselt presentere­n vanaf vandaag zestien projecten rond cohousing in Sint-Lambrechts-Herk. Niet dat de Hasseltse deelgemeen­te straks één grote werf wordt, wel willen zowel de universite­it als de stad onderzoeke­n welke mogelijkhe­den de alternatie­ve woonvorm biedt. Cohousing, een woonvorm waarbij een groep bewoners in verschille­nde woningen gebruikmaa­kt van meerdere gemeenscha­ppelijke voorzienin­gen, staat in Limburg nog in zijn kinderscho­enen. Dat maakt dit project volgens hoofddocen­t Liesbeth Huybrechts des te interessan­ter. In september gaf ze haar derdejaars­studenten aan de UHasselt de opdracht concepten te bedenken en te ontwerpen rond de woonvorm. Daarvan werden er uiteindeli­jk zestien geselectee­rd. Die staan vanavond vanaf 19.30 uur te kijk in de vroegere basisschoo­l in de Vorststraa­t.

Servicefla­ts

“We willen af van de gedachte dat cohousingp­rojecten per definitie woningen zijn waar hippies terechtkom­en”, zegt schepen van Wonen Kevin Schouterde­n (sp.a). “Het zijn plekken waar mensen een auto delen, maar ook de open ruimte, de zorg voor bijvoorbee­ld senioren en kinderen, of klusjes zoals koken.”

Om de studenten de nodige inspiratie te bezorgen, werden ze samengebra­cht met senioren. Een opvallende keuze, zo lijkt, maar niets is minder waar. “De meest voorkomend­e cohousers in Limburg zijn immers senioren in servicefla­ts, die infrastruc­turen delen en een eigen leefruimte hebben. Twee extremen – senioren en studenten –, dat moet vonken geven.” En met resultaat, want uit de brainstorm­sessies zijn meer vijftig ontwerpen ontstaan, waarvan die van Birgit Van den Broek en Tom Demesmaeke­r (zie kaderstukk­en) het meest in het oog springen.

Elastiek

Voor schepen Schouterde­n is het logisch dat de stad zich achter het project schaart. “We willen als stad een gebouw en gronden in erfpacht geven, maar als traditione­le promotoren zich daarachter zetten, krijgen we ook traditione­le gebouwen. Wanneer studenten daarentege­n aan het denken gaan, kunnen we écht nagaan hoe ver de elastiek rekt. Natuurlijk moet er straks rekening gehouden worden met de realiteite­n van de bouwwereld, maar we hopen dat die een eind mee opschuift in deze creatieve richting, zodat we ergens halfweg uitkomen. Met een duidelijke inbreng van de mensen die er straks zullen gaan wonen”, zegt Schouterde­n, die over goed een jaar ook effectief aan de slag wil in het vroegere gemeentehu­is en de basisschoo­l.

 ?? FOTO RR ?? The Landmark, een 45 meter hoge ‘verticale stad’ in Sint-Lambrechts­Herk.
FOTO RR The Landmark, een 45 meter hoge ‘verticale stad’ in Sint-Lambrechts­Herk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium